Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 11.01.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Pentagon testirao jato dronova

Pentagon je nedavno uspešno ispitao 'jato' od 103 mini bespilotne letelice, ostvarivši tako napredak u proizvodnji nove vrste oružja pred kojom je, tvrde vojni stratezi, lepa budućnost, saopštio je Pentagon. Zahvaljujući napretku veštačke inteligencije sada se već može razmišljati o stvaranju grupa mini robota koji mogu zajedno da deluju pod ljudskim vođstvom.

Reuters
Ešton Karter

Vojni stratezi predviđaju sjajnu budućnost tim 'jatima' dronova čija proizvodnja nije skupa, a prednosti im je u brojnosti kojom mogu savladati neprijateljsku odbranu. Pentagon je u oktobru testirao grupu od 103 mini drona dugih oko 16 centimetara, koje je ispustio iz triju borbenih aviona F/A-18 superhornets, navodi se u dokumentima Pentagona.

Tokom ispitivanja, mini dronovi Perdiks pokazali su sposobnosti od kojih se može puno očekivati, dodaje isti izvor.

Bespilotne letelice perdiks čine "celinu čiji delovi imaju zajedničku pamet", rastumačio je Vilijem Roper, čelnik Pentagonove Službe za strateške kapacitete (SCO).

- Budući da svaki perdiks komunicira i sarađuje sa svim ostalim dronovima, grupa nema vođu i lako se prilagođava ako joj se priključi nova letelica ili ako je, naprotiv, neko napusti, na primer ako je srušena - rekao je Roper.

Nisu samo leteći dronovi oni koje razvijaju Sjedinjene Države. Ispituju se čitavi sistemi podvodnih dronova, od kojih su neki sasvim mali, namenjeni obaveštajnom radu, a neki bi u budućnosti mogli sasvim da zamene nuklearne podmornice.

Koliko daleko se otišlo svedoči i slučaj podvodnog drona koji je nedavno zaplenila kineska mornarica, a to je samo "vrh ledenog brega" američkog vojnog nadzora u Južnokineskom moru. Pentagon je saopštio da je podvodni dron sprovodio rutinske operacije, ali "Pipls dejli" navodi da je dron bio povezan sa američkim naporima da "obuzdaju" Kinu.

Karterovo dete

SCO je Pentagonova služba koju je osnovao sadašnji ministar odbrane, tehnofil Ešton Karter dok je bio drugi čovek te institucije. Zadatak te službe s malim brojem ljudi, ali vrhunskih stručnjaka, jeste da ubrza primenu tehnoloških inovacija na oružje Pentagona.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.01.2017. 15:20
Te avioncice smo mi pravili u osnovnoj skoli jos davnih 60-ih godina. Bravo za Pentagon.
Utorak 17.01.2017. 15:20
Na videu se vidi izbacivanje samo nekoliko komada. Posle na animaciji odnosno nekom ekranu se bidi nekoloko desetina grupisanih dronova. Nejasno je sta tacno predstavlja ta animacija i da li je uopste povezana sa videom? Problematicno je i rastojanje medju dronovima koje je pri izbacivanju velikom btzinom vece od onoga prikazanog na animaciji. Sve je ovo jos u stanju razvoja, a Amerikanci ko Amerikanci kite se perjem koje jos ni nemaju.
Utorak 17.01.2017. 15:21
Jedna EM bomba na bilo kojoj raketi pretvori sve te igračke u radijusu od 1 km u obično đubre. Jedino što to nije dobro za okolinu. Biće dosta đubreta na zemlji, a može i da padne nekome na glavu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online