Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.01.2017.
00:53
Vestionline A

Ovo je Hitlerov tajni arsenal oružja koji je užasavao saveznike

Hitlerov veliki plan osvajanja svijeta nije zasnovan samo na ludim maštanjima, za taj je ambiciozan cilj zaposlio neke od najboljih inženjera i tehnologa tog doba, čiji je zadatak bio stvoriti sofisticiranu tehnologiju decenijama pre svog vremena.

youtube.com/crosshemd
Nije opravdao očekivanja i ulaganja: Horten Ho 229

Stručnjaci su tajno razvijali neke od najnaprednijih oružja koji su detaljno opisani u časopisu Oružja Drugog svetskog rata autora KM Leea.

Ovo je deo tajnog arsenala nacista.

Bombarder Horten Ho 229

Mogao je preneti i do jedne tone naoružanja, a leteo je na visini od 1500 m pri brzini od 970 kilometara na sat. Ovaj bombarder odlikuju dva turbo mlazna motora, dva topa i rakete R4M. Prvi je let napravio 1944, a poznat je i kao prvi "nevidljivi avion".

Iako je na njegovu izradu utrošeno preko pola miliona tadašnjih nemačkih maraka, zbog brojnih tehničkih problema nije dugo leteo, ali je zato poslužio kao inspiracija brojnim drugim nevidljivim avionima, poput današnjeg B-2 bombardera.

Fritz X radio navođena bomba

Ova je bomba bila preteča današnjih pametnih bombi. Težila je 1600 kilograma i u sebi je imala radio prijemnik te napredne repne komande uz pomoć kojih se navodila do cilja.

Američka ratna avijacija je izvestila kako je Fritz X probijao oklope do dubine 60 cm, a mogao se bacati i s visine od 6000 metara do kojih protivvazdušna odbrana tog doba nije mogla doći.

Već esec dana pošto je bomba razvijena, testirana je kod Sardinije, gde su nacisti potopili brod Roma u septembru 1943.

Mini tenk Golijat

Reč je o samohodnoj mini s daljinskim upravljanjem čiji pogon su omogućavala dva elektromotora koja su kasnije zamenjena onima na gorivo. Golijat je nosio između 60 i 100 kilograma teških eksploziva, a cilj mu je bilo razbijanje obrambenih pozicija neprijatelja.

Nacisti su tokom rata napravili više od 7000 Golijata i time su usmerili razvoj oružja na daljinsko upravljanje.

Avion na raketni pogon

Messerschmitt Me 163 Komet bio je čudi nemačke vojne tehnologije s brzion od 1130 kilometara na sat, čak 500 kilometara brže nego što je tada leteo najbrži američki avion.

Tokom rata proizvedeno je više od 300 takvih aviona koji su bili opremljeni s dva topa od 30 mm, a njihova je brzina bila i prednost i mana - bili su dovoljno brzi da izbegnu gađanje saveznika, ali prebrzi da pogode vlastite ciljeve.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online