Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 29.12.2016.
00:22
Vestionline, Tanjug A

DW: U Ukrajini se i dalje se puca, ali se o tome manje piše

O sukobu na istoku Ukrajine više se ne piše toliko u medijima, mada se tamo svakodnevno puca, prenosi Dojče vele i dodaje da je samo ove godine OEBS zabeležio 300.000 slučajeva kršenja primirja.

Reuters
Petro Porošenko sa Vojskom Ukrajine   

Kako se navodi, obe strane pokušavaju vojno da napreduju umesto da rade na miru, sukobi koji su prošle i pretprošle godine zasenili rat u Siriji, sada su u senci dešavanja u Alepu, Palmiri i Mosulu.

Posmatracka misija OEBS ima zabeleženo 300.000 slučajeva nepoštovanja primirja, a iza tih brojki se krije grozna realnost Donbasa - rat separatista i ukrajinske vojske podržane paravojnim trupama, između kojih je civilno stanovništvo osuđeno na humanitarnu pomoć, razrušene kuce, uništenu strujnu mrežu, vodovod i gasovod.

Smatra se da bi poboljšanju trebalo da doprinesu redovni sastanci kontakt grupe zadužene za primenu sporazuma iz Minska, međutim do sada nijedan od brojnih poziva za obustavu vatre nije urodio plodom.

Najnoviji pokušaj od 24. decembra je poziv na primirje za vreme božićnih praznika.

Pregovora se i na najvišem međunarodnom nivou, posebno u okviru takozvanog Normandijskog formata.

Sredinom oktobra u Berlinu, Angela Merkel, Fransoa Oland, Petro Porošenko i Vladimir Putin postigli su dogovor o izradi smernica za primenu sporazuma iz Minska, ali do danas od toga nema ništa, iako se vlada u Kijevu i dalje izjašnjava za taj sporazum.

Pred generalnom skupštinom UN, u septembru 2016. godine, Porošenko je naglasio da Ukrajina ostaje privržena političko-diplomatskom rešenju situacije u Donbasu, ističući da je Ukrajina "miroljubiva nacija".

Međutim, u Ukrajini on je imao drugačiju retoriku.

"Kada gledam u oči naših ratnika, kada vidim koliko vešto barataju sa oružjem, onda sam siguran da će Ukrajina svakako pobediti", kazao je Porošenko 14. oktobra, na Dan branilaca Ukrajine.

Ukrajina zvanično govori da njene snage ne preduzimaju ofanzive, ali očigledno je da obe strane pokušavaju da uspostave kontrolu u pojedinim mestima.

Situacija je eskalirala 18. decembra u Svitlodarskoj zoni, severozapadno od grada Debaljceve, gde su se vodile žestoke borbe, a za koji su se strane međusobno optužile.

Reuters

OEBS je samo tog dana evidentirao 2.900 eksplozija, najviše u blizini Debaljcevea i Svitlodarska, a ukrajinska strana je priznala da je preduzela osvajanja.

Obe strane se uvek iznova približavaju takozvanim kontaktnim linijama, zoni, koja bi prema sporazuma iz Minska zapravo trebalo da bude neutralna, što su potvrdili i posmatrači OEBS-a.

"Na tom području se postavljaju nova uporišta koja idu u pravcu kontakt-linije", izjavio je Aleksander Hug, zamenik šefa posmatracke misije u Ukrajini.

Na to je ukazao i predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Elmar Brok koji je za DW izjavio da je povlačenjem teškog naoružanja "nastala siva zona u koju vojnici sada ulaze" i dodao da su obe strane aktivne "tako da sa ručnim naoružanjem dolazi do okršaja i borbi u kojima ima sve više mrtvih".

Štefan Majster iz Nemačkog društva za spoljnu politiku, kaže da Rusija ne preduzima ništa kako bi se rešio sukob, a Porošenko nema interesa da primeni sporazum, ali nema ni političkog kapitala, jer bi svaki njegov ustupak izazvao negodovanje političkih protivnika, medija i građana.

POVEZANE VESTI

Petak 30.12.2016. 22:18
Како се наводи, обе стране покушавају војно да напредују уместо да раде на миру, сукоби који су прошле и претпрошле године засенили рат у Сирији, сада су у сенци дешавања у Алепу, Палмири и Мосулу. Посматрачка мисија ОЕБС има забележено 300.000 случајева непоштовања примирја, а иза тих бројки се крије грозна реалност Донбаса - рат сепаратиста и украјинске војске подржане паравојним трупама, између којих је цивилно становништво осуђено на хуманитарну помоћ, разрушене куће, уништену струјну мрежу, водовод и гасовод.
Petak 30.12.2016. 22:19
Пред генералном скупштином УН, у септембру 2016. године, Порошенко је нагласио да Украјина остаје привржена политичко-дипломатском решењу ситуације у Донбасу, истичући да је Украјина "мирољубива нација". Међутим, у Украјини он је имао другачију реторику.
Petak 30.12.2016. 22:20
"Када гледам у очи наших ратника, када видим колико вешто баратају са оружјем, онда сам сигуран да ће Украјина свакако победити", казао је Порошенко 14. октобра, на Дан бранилаца Украјине.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online