Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
12:30
Vestionline A

"Rusija ne precenjuje Trampa i nije 100 odsto optimista sa njim"

Predsednik spoljnopolitičkog odbora Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov smatra da je prerano da se daju prognoze o odnosu novog predsednika SAD Donalda Trampa prema Rusiji.

www.mc.rs
Rusi Amerima i dalje ne veruju: Konstantin Kosačov

- Imali smo već jednom "reset", sa Barakom Obamom, i znamo kako se to tada završilo. Da je pobedila Hilari Klinton sve bi bilo predvidivo, imali bismo bilateralne tenzije i zaoštravanje globalnih konflikata - uveren je on.

Kosačov, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", kaže da je Tramp "jednačina sa puno nepoznatih", ali ukazuje da se njegovim izborom otvara mogućnost koja ne bi postojala drugačijim ishodom.

- Međutim, mi ne precenjujemo Trampa i nismo ni 100 odsto optimisti - kaže on.

Što se novog šefa američke diplomatije tiče, Kosačov je uveren da će Reks Tilerson, koji je dobio ruski orden prijateljstva, zajedno sa Trampom u prvoj liniji delovati proamerički, da neće biti laki partneri za pregovore.

- Sviđa mi se na Trampu i Tilersonu što žele rešenja koja su prihvatljiva i za drugu stranu. Tako se sklapaju poslovi u svetu. Ako primenite taj pristup u spoljnoj politici onda imamo situaciju pobednika na obe strane - rekao je Kosačov.

On je odbacio tvrdnje da je Rusija hakovala demokrate za vreme predizborne kampanje.

- To je skroz smešno. Nismo videli niti jedan dokaz. Pretpostavka da neko nije kriv važi za sve, sem za Rusiju - kazao je Kosačov.

Ne mešati Krim sa jugoistočnom Ukrajinom

Upitan kako bi mogao da izgleda dogovor za Ukrajinu i Krim on je poručio da je poglavlje Krima zaključeno, i da je on integralni deo Rusije, što je odluka građana Krima.

Kosačov je uveren da će aneksija Krima biti, pre ili kasnije, priznata, dodajući da bi bila velika greška da se pomešaju Krim i jugoistična Ukrajina.

- To bi nas sao držalo u klopci u kojoj ne možemo naći rešenje. Jugoistočna Ukrajina je otvorena tema. Želimo da podržimo Ukrajinu da ponovo stekne svoj teritorijalni integritet. Ne želimo da taj konflikt traje večno - naglasio je on.

Kosačov je ukazao da Rusija ne komanduje nad građanima u jugoistočnoj Ukrajini, da je u okviru svojih mogućnosti pokušala da uveri te ljude da više ne govore o otcepljenju od Ukrajine, ne preduzimaju nepovratne pravne korake i poštuju liniju razgraničenja.

- Zauzvrat je Kijev trebalo da ispuni svoje tačke iz sporazuma iz Minska   promena Ustava, decentralizacija, izborni zakon za Donjeck i Lugansk, kao i amnestija. To se nije dogodilo i zbog toga se sada nalazimo svi u klopci   Rusija, EU i Austrija - kazao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online