Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
01:00
Pravvda A

VIDEO: Oni su Asadovi "Tigrovi" i oni su odlučili rat u Siriji

U presudnim danima za Alepo i rat u Siriji, jedna se jedinica posebno istakla svojim uspešnim delovanjem. Radi se o "Tigrovima", čija je sudbina usko vezana upravo za ovaj grad.

Reuters
"Tigrovi" su oštrica Vojske Sirije

Premda su "Tigrovi" jačine između bataljona i brigade, imali su veliki uticaj na tok rata. Zajedno sa "Pustinjskim sokolovima" i Republikanskom gardom, služe za najdelikatnije ofanzive jer su pre svega napadačke jedinice. Ali, oni deluju i poput vatrogasaca i jurcaju gde god treba začepiti rupu, odnosno vratiti izgubljene položaje.

Njihovo prirodno područje je potez Hama - Alepo. Iako pod glavnim zapovedništvom, "Tigrovi" su gotovo autonomni deo Vojske Sirije. A najpoznatiji je njihov zapovednik Suleil Hasan, najomiljeniji Bašarov borac. Alavit je kao i sam Asad, što je u kolonijalnoj i samostalnoj Siriji uvek donosilo prednost u redovima visokih oficira. Hasan je 1991. diplomirao na vazduhoplovnoj akademiji u Homsu, a potom služio u vazdušnim snagama, kao i u vazdušnoj obrani. Zatim je ušao u obaveštajnu službu vazduhoplovnih snaga gde je obučavao jedinice za posebne namene, posebno padobrance. To iskustvo se odrazilo i na obuku "Tigrova". Besprekornost kratke brade i brkova, oslikava i njegovo ratovanje - pedantno i planirano.

"Tigrovi" nisu obična vojska

Ogromna je razlika između obične jedinice Vojske Sirije i "Tigrova". Kod njih nema masovnog jurišanja na prve linije prilikom napada, kao i bežanja sa slabo utvrđenih linija nakon prvog neprijateljskog pucnja. Postoji mnogo razloga za neefikasnost većine sirijskih snaga, od nepotizma i korupcije, do potpunog nemara u obuci i komandovanju i planiranju. Skeptici će reći da nisu "Tigrovi" i Republikanska garda tako dobri, koliko je regularna vojska loša.

Tigrovi koriste najbolje naoružanje koje sirijske snage imaju. Tako na raspolaganju imaju najmodernije tenkove T-90, kao i opremu za noćnu borbu. Obuka je temeljna, a na snimcima borbi vidi se kako vojnici i puze, koriste zaklone, nišane kod pucanja i koriste kratku paljbu sa ramena, pokrivanje kod napredovanja i ostalo. Dalje, taktika "Tigrova" je pomno razrađena. Jako dobra koordinacija i disciplina ključ su uspeha, kao i postepeno napredovanje, što dobro ilustruje bitka za farme Malah, kao i bitke za deblokadu i konačno oslobađanje Alepa. Ako ne uspeju da se utvrde na novim položajima, radije će se povući i preko noći artiljerijski smrviti neprijatelja i pokušati idući dan.

Jedna od najvažnijih aktivnosti je neutralisanje svih navođenih protivoklopnih sistema, a za to postoje i specijalizovani timovi. Slično je i sa specijalizovanim timovima za uništavanje samoubilačkih vozila natovarenih eksplozivom, koji čine ogromne probleme drugim jedinicama Vojske Sirije. Sve to omogućava očuvanje iskusnih i efektivnih boraca. Oficiri aktivno učestvuju u borbama na prvoj liniji, što doprinosi kako moralu, tako i disciplini i organizaciji napada. Sam Hasan je više puta ranjavan na prvoj liniji. Dalje, njegove veze sa sirijskim vojnim vazduhoplovstvom, naročito aerodromom u Hami, a poslednje godine i ruskim, omogućuju mu prioritet i obilno korišćenje vazdušne podrške. Na kraju, njegov status i dosadašnji uspesi mu daju veliku autonomiju i slobodu u delovanju na taktičkom nivou.

Profesionalci i dobrovoljci

Tigrovi su profesionalci, dobro plaćeni i motivisani, a većina su dobrovoljci. Verovatno i sam Hasan bira vojnike, a uzor traži - u sebi. Nemilosrdan je, spreman u svakom trenutku na smrt, doduše ne kao džihadista, već mučenik za sekularnu stvar. Poznata je njegova žestina sa kojom goni neprijatelja. On to zove "Operacija ubij ili budi ubijen". To za sobom neminovno povlači i žrtvu među njegovim ljudima. "Svi će umreti, ali samo će neki ostati upamćeni".

Jednom je zabeleženo da je komentarisao velike gubitke šiitskih milicija: "Šta ako poginu, ima ih još na hiljade". Kako za (tuđe) vojnike, pripisuje mu se i nehaj i za civile na drugoj strani, koje često smatra kolateralnom štetom, ali i pomagačima militanata. Njegova je doktrina spržene zemlje inspirisana delom sirijskim odgovorom na pobunu u Hami 1982, kad su nakon teškog granatiranja u grad upale oklopne i pešadijske trupe i skršile bunt. Nakon bitke su svi sumnjivci ili pobijeni ili zarobljeni.

"Tigrovi" su kao službena jedinica nastali 2013. u jeku opsade Alepa od strane militanata. U to doba je zapadni Alepo pod kontrolom vladinih snaga bio tek mala enklava. Militanti su presekli poslednju liniju snabdevanja zauzevši grad Kanasir. Situacija je bila beznadežna. Tada su sirijske snage, u kojima su učestvovali "Tigrovi", krenule u opšti kontranapad. Vratili su Kanasir, spojili južna predgrađa, a sa istočne strane krenuli u okruživanje istočnog Alepa. "Tigrovi" su se ovde pokazali kao udarna snaga, osvajajući industrijsko naselje Šeik Nadžar, a posebno prekidajući opsadu centralnog zatvora. Time su skrenuli pažnju na sebe.

"Tigrovi" će i dalje ostati adut u rukama Bašara al Asada, a Suleil Hasan već sad ima gotovo kultni status.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online