Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.12.2016.
10:56
Vestionline A

Asad sprema napad na Idlib, srce pobunjeničke teritorije

Posle bitke za grad Alepo, jedna od sledećih meta snaga pod komandom sirijskog predsednika Bašara al Asada verovatno će biti srce pobunjeničke teritorije, susedna pokrajina Idlib, navodi danas AP.

Reuters
Nastavlja se ofanziva Vojske Sirije

Agencija ukazuje da je ova pokrajina koja se nalazi zapadno od Alepa uporište Džabhat al Nusre, podružnice Al Kaide ranije poznate pod imenom Nusra front.

Idlib je prenatrpan desetinama hiljada pobunjenika, od kojih su mnogi evakuisani iz drugih delova zemlje, pa AP ocenjuje da bi zato mogao da postane još krvavije poprište sukoba od Alepa.

Idlib ima direktnu vezu sa turskom granicom i nalazi se na svega nekoliko kilometara severno od Hame, centralne pokrajine i glavne tačke odbrane Asadovih priobalnih uporišta i obližnjih ruskih vojnih baza.

AP navodi da je Asad u intervjuu koji je protekle nedelje dao ruskim medijima u Damasku rekao da bi, nakon osiguravanja područja oko Alepa, sledeća meta mogla da bude Idlib.

- Odluka o tome koji će grad biti sledeći zavisi od toga u kojem gradu postoji najveći broj terorista i koji grad obezbeđuje drugim zemljama mogućnost da ga logistički podržavaju - rekao je Asad i dodao da će odluka biti doneta u razgovorima sa njegovim ruskim i iranskim saveznicima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.12.2016. 22:46
U osnovi poredići Porošenka i Asada ste promašili temu. Polazne osnove za poređenje su vam katastrofalne. Za razliku od Asada koji je na vlast došao legitimnim i legalnim putem na izborima, Porošenko i cela klika oko njega su došli na vlast pučem, uz elemente terorizma, spaljivanjem ljudi u Odesi samo zato što su Rusi koji se bore za osnovna ljudska prava, zabranjivanjem osnovnih ljudskih prava Rusima u Ukrajini kojih je 15 miliiona, a tu spada zabrana upotrebe jezika, vere i kulture ukidanjem svih mogućih medija na ruskom jeziku. Ako ste hteli da poredite Asada sa nekim onda je trebalo da ga poredite sa leitimno izabranim predsednikom Ukrajine Janukovičem.
Nedelja 18.12.2016. 22:45
Teško to će teško da ide. Asdad ne može da ratuje protiv ekstremnijih grupacija i to se pokazalo u Palmiri. i ono što osvoji ponovo izgubi. Asad koristi zastarelu taktiku statičnih frontova i utvrđivanja što je taktika koja prolazi u velikim gradovima, ali ne i na područjima koja su podložna gerilskoj borbi. jedan od razloga zašto je Alep pao je i taj što su u njemu dominirale umerenije frakcije. Prošle godine Idlib je pao za 3 sata. Asad nema snage za ove ekstremne gerile. ako pratite situaciju, i Hama je pre par meseci bila ugrožena i da nije došlo do unutrašnje borbe između ekstremnijih elemenata čime je prestalo njihovo dalje napredovanje, pitanje je gde bi se to napredovanje završilo. taktika opkoljavanja koju je Asad primenjivao protiv Slobodne sirijske armije u velikim gradovima nije primenljiva u pustinji, planinama Latakije i Idlibskim poljima. ne protiv ovih grupa koje uspevaju da za par sati sruše Asadova utvrđenja i za dan osvoje gradiće od par desetina hiljada. Palmira je to pokazala, gde je Asad izgu-bio oko 50 tenkova za samo dva dana. to se takođe dogodilo i letos kada je Asad krenuo ka Raki; to se desilo i kada je takođe letos probijena Asadova odbrana u Alepu, ali su ekstremnije frakcije ostale izvan grada jer ih stanovništvo većinski ne podržava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online