Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.12.2016.
20:55
Vestionline, Blic A

Putin očekuje od Trampa ovih 6 stvari

Vladimir Putin mogao bi pred Donalda Trampa da iznese niz zahteva koji bi podrazumevali veliku promenu politike prema Rusiji, uključujući ukidanje sankcija, povlačenje NATO trupa sa istoka Evrope i brojne druge ustupke.

Reuters
Vladimir Putin preuzima ulogu svetskog lidera broj 1

Američki mediji i dalje tvrde da se Rusija umešala u izbore, te da joj se "hakerska akcija višestruko isplatila". Na stranu da li je u pitanju istina ili samo propaganda, činjenica je da je Tramp pobedio, i da je najavio eru toplijih odnosa sa Moskvom.

Odabir Reksa Tilersona za šefa američke diplomatije najbolji je dokaz za to. Naftni magnat bio je jedan od najvećih lobista za ukidanje sankcije Rusiji koje je uvela Obamina administracija (što je razumljivo, s obzirom da su njegove kompanije gubile milione dolara). Zbog svog zalaganja za ukidanje sankcija nagrađen je ruskim Ordenom prijateljstva, koje mu je uručio Vladimir Putin lično.

Da se Trampova pobeda i odabir administracije veoma dopadaju Kremlju svedoči i izjava Sergeja Markova, Putinovog savetnika, koji je za "Blumberg" rekao:

- To je fantastičan tim. U pitanju su ljudi s kojima Rusija može da posluje.

Putinova lista zahteva

S druge strane, Fiona Hil, ekspert za Rusiju koja je doktorirala na Harvardu i radi na Institutu "Brukings" u Vašingtonu, ima drugačije mišljenje.

- Rekla bih da je Rusija pojela naš ručak. Iz njihovog viđenja, čini im se da dobijaju šta god požele - rekla je Hil, i navela listu od šest stvari koje Vladimir Putin žarko želi, i koje će, po njenom mišljenju, skoro sigurno zahtevati od Trampa.

Prvo, Putinova administracija će zasigurno zahtevati niz sastanaka sa Trampom. Imajući u vidu koliko lepih reči je novoizabrani predsednik SAD uputio na Putinov račun, to će se vrlo moguće i desiti. Takođe, iz Bele kuće je procurelo nekoliko informacija koje ukazuju na to da su Putin i Tramp već dogovorili susret.

Drugo, NATO: Putin hoće da NATO smanji svoje vojno prisustvo na zapadnoj granici Rusije, uključujući i prisustvo u tri baltičke države. Barak Obama je povećao prisustvo trupa u Estoniji, Letoniji i Litvaniji, a Tramp bi mogao da uradi potpuno suprotno, znajući njegov stav o NATO članicama koje ne ispunjavaju svoje obaveze.

Treće, sankcije: Putin želi da SAD povuku sankcije koje je 2014. uvela Rusiji kao rezultat rata u Ukrajini i aneksije Krima. Pred predsednika SAD u martu 2017. biće stavljena odluka o produženju, podizanju, ublažavanju ili potpunom ukidanju sankcija. Malo je onih koji bi smeli da se klade da će Tramp odabrati prvu ili drugu opciju.

Četvrto, Sirija: Vladimir Putin želi da SAD podrže ostanak Bašara al-Asada na vlasti. Donald Tramp je rekao da Sirija samo sa Asadom na čelu može da porazi Islamsku državu, i naveo da bi se rado pridružio savezu Putin-Asad.

Peto, raketni štit: SAD raspoređuju svoj raketni štit na istoku Evrope, praktično pred ruskom granicom, a Putin želi da taj štit nestane, uključujući i baze u Rumuniji i Poljskoj. Trampova pozicija po ovom pitanju za sada ostaje nepoznata.

Šesto, sajber-ratovanje: Rusija smatra da je Amerikanci sve vreme špijuniraju. Fiona Hil kaže da su Rusi, ukoliko je tačno da su Rusi hakovali američke izbore, to uradili kako bi "Americi poručili da prestane sa tim aktivnostima".

- Iako mnogi u Americi savezništvo sa Rusijom vide kao nešto loše, to bi zapravo bila dobra stvar - smatra Hil.

Putin ne nudi ništa zauzvrat

Problem predstavlja to što Putin ne nudi ništa zauzvrat, tvrdi Dojl Mekmenus, kolumnista "LA tajmsa". Tramp je dugo tvrdio da će imati daleko oštriju pregovaračku politiku od Obame, ali za sada se to ne vidi u stavu prema Rusiji". Da je kojim slučajem demokratski predsednik zauzeo takav stav, naišao bi na žestoki otpor iz redova republikanaca. Neki su već počeli da se bune.

Senatori Džon Mekejn i Marko Rubio rekli su da žele ozbiljan, iscrpan razgovor sa Reksom Tilersonom pre nego što ga podrže za mesto državnog sekretara. Na taj način žele da upozore Trampa da se ne opušta previše kada je u pitanju stav prema Rusiji, i istovremeno pošalju poruku Kremlju da se u Americi, sem Trampa, za funkcionisanje države pitaju još mnogi drugi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online