Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.12.2016.
00:10
N. Jokić - Vesti A

Zatvor za ministra i njegovu ženu

Bivši član vlade decenijama utajivao porez, zatim tvrdio da nije kriv, da bi priznao kako je "lagao sam sebe".

Po izricanju presude: Žandarmi sprovode osuđenog ministra Žeroma Kaizaka

Francuski sud dokazao je da ima "tešku ruku" kada se radi o utajivačima poreza, izrekavši presudu od tri godine zatvora Žeromu Kajizaku, bivšem ministru budžeta u socijalističkoj vladi.

U presudi se naglašava da ova kazna ne može da se pretvori u izdržavanje van zatvora, što znači da ne može da se odsluži sa - elektronskom narukvicom.

Pored Kaizaka, na dve godine zatvora osuđena je i njegova žena koja je učestvovala u utaji poreza i lažnoj deklaraciji imovine.

Na dve godine zatvora uslovno i kaznu od 375.000 evra osuđen je i bankar Frasoa Rejl, generalni direktor švajcarske banke koji je režirao Kaizakov sistem utaje, prebacivanje neprijavljenog novca na švajcarske račune, a odatle i na račune u "poreskim rajevima", poput Paname.

Izrekavši ovako strogu presudu, sud je pokazao i da je poslušao upozorenje tužiteljke Elijat Ulet da javnost ne treba da veruje, kao što je to nekad bio slučaj, kako postoje dve pravde - jedna za moćnike, a druga za obične kriminalce.

Tužiteljka je tražila primerenu kaznu, kako građani ne bi izgubili poverenje u državne institucije, da bi se znalo da niko nije iznad zakona.

Ona je zaključila da je poreska utaja najveći mogući čin protiv društva.

Opisala je Kaizakovo kršenje zakona kao retko i izuzetno teško i protivno interesima društva.

Francuska javnost odobrila je presudu - u medijima i na društvenim mrežama se podseća da je Kaizak, inače lekar i specijalista za plastičnu hirurgiju decenijama izbegavao plaćanje poreza i u isto vreme držao lekcije o borbi protiv utaje i korupcije, da je bio na funkciji predsednika odbora za finansije u Skupštini, a zatim 2012. posle izbora Olanda, ministar finansija zadužen za borbu baš protiv - utaje poreza.

Otežavajuću okolnost za Kaizaka predstavljala je i činjenica da što je više napredovao u državnoj hijerarhiji, sume koje je prebacivao ilegalno u inostranstvo - bile su veće.

U početku je, očigledno verujući da je neododirljiv, tvrdio da je reč o orkestriranim lažima protiv njega, čak je najavljivao tužbe protiv novinara, da bi na kraju sve priznao rekavši: "Lagao sam sam sebe."

Godišnje se utaji 80 milijardi

Zbog poreskih rajeva, kao Luksemburg, koji daju utočište utajivačima poreza - uglavnom velikim korporacijama i bankama - iz Francuske, godišnje se "odlije" 80 milijardi evra. Dovoljno je zamisliti koliko škola i ostalih javnih ustanova je moglo da se finansira i sagradi od ove sume, umesto da im se stalno "kreše" budžet u ime štednje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.12.2016. 07:40
E da je ovaj Francuz kojim slucajem Rus i da je jos uz to Putinov covek , kandidovao bi ga "car" za Nobelovu nagradu !!! (naravno uslov je -jednoumlje i prikazivanje Putina u najpozitivnijem svetlu)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online