Ponedeljak 12.12.2016.
00:10
N. Jokić - Vesti

Zatvor za ministra i njegovu ženu

Po izricanju presude: Žandarmi sprovode osuđenog ministra Žeroma Kaizaka

Francuski sud dokazao je da ima "tešku ruku" kada se radi o utajivačima poreza, izrekavši presudu od tri godine zatvora Žeromu Kajizaku, bivšem ministru budžeta u socijalističkoj vladi.

U presudi se naglašava da ova kazna ne može da se pretvori u izdržavanje van zatvora, što znači da ne može da se odsluži sa - elektronskom narukvicom.

Pored Kaizaka, na dve godine zatvora osuđena je i njegova žena koja je učestvovala u utaji poreza i lažnoj deklaraciji imovine.

Na dve godine zatvora uslovno i kaznu od 375.000 evra osuđen je i bankar Frasoa Rejl, generalni direktor švajcarske banke koji je režirao Kaizakov sistem utaje, prebacivanje neprijavljenog novca na švajcarske račune, a odatle i na račune u "poreskim rajevima", poput Paname.

Izrekavši ovako strogu presudu, sud je pokazao i da je poslušao upozorenje tužiteljke Elijat Ulet da javnost ne treba da veruje, kao što je to nekad bio slučaj, kako postoje dve pravde - jedna za moćnike, a druga za obične kriminalce.

Tužiteljka je tražila primerenu kaznu, kako građani ne bi izgubili poverenje u državne institucije, da bi se znalo da niko nije iznad zakona.

Ona je zaključila da je poreska utaja najveći mogući čin protiv društva.

Opisala je Kaizakovo kršenje zakona kao retko i izuzetno teško i protivno interesima društva.

Francuska javnost odobrila je presudu - u medijima i na društvenim mrežama se podseća da je Kaizak, inače lekar i specijalista za plastičnu hirurgiju decenijama izbegavao plaćanje poreza i u isto vreme držao lekcije o borbi protiv utaje i korupcije, da je bio na funkciji predsednika odbora za finansije u Skupštini, a zatim 2012. posle izbora Olanda, ministar finansija zadužen za borbu baš protiv - utaje poreza.

Otežavajuću okolnost za Kaizaka predstavljala je i činjenica da što je više napredovao u državnoj hijerarhiji, sume koje je prebacivao ilegalno u inostranstvo - bile su veće.

U početku je, očigledno verujući da je neododirljiv, tvrdio da je reč o orkestriranim lažima protiv njega, čak je najavljivao tužbe protiv novinara, da bi na kraju sve priznao rekavši: "Lagao sam sam sebe."

Godišnje se utaji 80 milijardi

Zbog poreskih rajeva, kao Luksemburg, koji daju utočište utajivačima poreza - uglavnom velikim korporacijama i bankama - iz Francuske, godišnje se "odlije" 80 milijardi evra. Dovoljno je zamisliti koliko škola i ostalih javnih ustanova je moglo da se finansira i sagradi od ove sume, umesto da im se stalno "kreše" budžet u ime štednje.

2024 © - Vesti online