Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.12.2016.
04:00
B. Božin - Vesti A

Prećutali da je ubica Avganistanac

Odluka urednika TV dnevnika Tagesšau da u subotu najpre ne izvesti o hapšenju maloletnog izbeglice iz Avganistana Huseina K. (17), osumnjičenog za ubistvo Marije K, 19-godišnje studentkinje medicine iz Frajburga, izazvala je žestoku političku debatu u Nemačkoj.

Tanjug/AP
Mesto zločina: Sveće i cveće za ubijenu devojku

Predsedavajući Odbora Bundestaga za unutrašnju politiku Ansgar Heveling oštro je kritikovao odluku urednika da ne izveštavaju o pomenutom hapšenju, uz izgovor da se radi o politički delikatnoj temi.

Fatalna greška

Slučaj ubijene studentkinje je već uveliko bio prisutan u Nemačkoj, kako je rekao, a odluka urednika dnevnika stvara utisak da nisu hteli da izveštavaju jer je osumnjičeni maloletnik - izbeglica, što je po Hevelingu "fatalno pogrešno".

Novi gaf

Gnifke je dodatno na Fejsbuku objasnio da ovaj pojedinačni slučaj ne poseduje potrebnu "društvenu relevantnost" i da je od "regionalnog značaja".
- Drugačije se postupa kod ubistava crnaca od strane policije u Americi, ili u slučaju ubijene studentkinje Tugče koja je pokazala civilnu hrabrost, bili su kriterijumi za prećutkivanje slučaja avganistanskog izbeglice.

Odgovorni za udarnu informativnu emisiju TV stanice ARD su odlukom o prećutkivanju hapšenja Avganistanca, hteli da budu "veći katolici od pape" jer je i sama kancelarka Angela Merkel u vezi s osumnjičenim upozorila na to da se stvari ne generalizuju. "Ako se ispostavilo da je to bio avganistanski izbeglica, to je apsolutno za osudu, isto kao i kod svakog drugog ubice kojeg treba konkretno imenovati," rekla je Merkelova za emisiju Tagestemen. Slučaj ubijene studentkinje je tragičan događaj koji mora da bude razjašnjen, kako je rekla, i o kojem mora "potpuno otvoreno da se razgovara".

Kasno paljenje

Međutim, ubrzo su se kao reakcija pojavili ironični komentari da ARD izveštava tek onda kada se "dovoljno gledalaca i dovoljno političara požali" i kada pritisak postane toliko veliki, kao i kada urednik tri puta zaredom ponovi reč "relevantnost", iako redakcija ARD-a "više ne zna šta je relevantno, a šta nije!"

Neubedljiva odbrana

Tagesšau se u svoju odbranu pozvao na to da u Dnevniku "veoma retko izveštavaju o pojedinačnim kriminalnim slučajevima, već o društveno, nacionalno i internacionalno važnim događajima". Ubistvo u Frajburgu se, prema tim kriterijumima, ne odvaja od drugih, a "poreklo osumnjičenog za zločin nema veze s njihovom odlukom", saopštio je glavni urednik Kaj Gnifke.
- Naprotiv, dokaz da nemamo problem sa tim da navedemo poreklo osumnjičenih može da se vidi u izveštavanju posle novogodišnje noći u Kelnu, gde smo od početka navodili poreklo počinilaca nasilja - branio se pomenuti urednik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online