Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.12.2016.
04:04
N. Jokić - Vesti A

Prosveta - oružje protiv islamizma

Obrazovanje i školovanje su jedini odgovor na pitanje kako da deca izbegla iz Sirije ne postanu teroristi, kaže za "Vesti" Salim Dakaš, rektor Univerizteta "Sveti Josif" iz Bejruta.

N. Jokić
Čovek sa velikim zaslugama: Salim Dakaš

Liban, mala bliskoistočna zemlja od samo četiri i po miliona stanovnika, sa još nezalečenim ranama višedecenijskog građanskog rata, pokazuje više razumevanja za izbeglice iz susedne Sirije - nego bogata Evropska unija. Akcija Povratak u školu, koju je ministarstvo prosvete Libana organizovalo uz podršku Ujedinjenih nacija i fondova Evropske unije, dala je rezultate pred kojima bi većina zapadnoevropskih država mogla da pocrveni: skoro pola miliona dece sirijskih izbeglica svaki dan idu u školu ili na univerzitet. To nije malo kada se zna da je Liban otvorio vrata za oko 1.700.000 izbeglica, od čega su 300.000 Palestinci.

Istraživanje bejrutskog univerziteta "Sen Žozef" (Sveti Josif), pokazalo je međutim da deca što su starija - sve ređe idu u školu ili čak odustaju od daljeg školovanja. Njihov broj počinje naglo da se osipa čim napune 12 godina, a u uzrastu od 16 godina - samo deset odsto dece dolazi u škole. Klupe napuštaju obično iz jednog razloga - da bi počeli da rade. Uz to, često ide sklapanje ugovorenih (maloletničkih) brakova, pa i islamska radikalizacija, smatraju istraživači sa već spominjanog Univerziteta "Sveti Josif".

To su nam braća

Prve izbeglice iz Sirije stigle su u Liban početkom 2012. godine - podseća naš sagovornik i zaključuje: "Na žalost, nema nagoveštaja rešavanja krize. Mi smo tu da te izbeglice primimo, i to sa dostojanstvom i plemenitošću, a to su naša braća jer svi pripadamo ljudskom rodu."

Da u ratom namučenom Libanu navala izbeglica ne bi izazvala nove sukobe, oko 12.000 studenata sa "Svetog Josifa", posle druge godine studija, pohađa kao obavezan predmet - pružanje solidarne pomoći.

- U nastavu iz tog predmeta uključeni su i časovi iz etike i poznavanja svih većih religija, objašnjava Salim Dakaš - rektor univerziteta "Sveti Josif" dodajući da je trećina njihovih studenata - islamske veroispovesti.

- Važno je da se svi studenti bolje upoznaju i da bolje prouče i upoznaju veroispovest svojih kolega - kaže Dakaš sa kojim smo nedavno razgovarali u Strazburu, gde je učestvovao na Svetskom forumu o demokratiji, koji je organizivao Savet Evrope.

Reuters
Sirijci u Libanu: Izbeglička drama

Rad sa izbeglicama i volontersko učešće u pružanju pomoći imaju zato, po Dakašu, pedagošku ulogu. Studenti medicine sa univerziteta "Sveti Josif" imaju tako, primera radi, obaveznu praksu u izbegličkim naseljima i u dispanzerima za izbeglice. "Svi stažisti-lekari moraju da provedu bar nedelju dana u ovim dispanzerima, ne samo da bi stekli znanja i praksu, već i da bi stekli društveni osećaj i razvili se duhovno kroz taj rad", kaže naš sagovornik. On dodaje da studenti prava isto tako volontiraju u "pravnim dispanzerima" gde se daju besplatni pravni saveti izbeglicama. Ostali učestvuju u dobrovoljnom davanju privatnih časova kako bi deca lakše pratila nastavu i savladala gradivo.

"Jedina diploma koju priznajemo u Libanu je državna diploma", ističe Dakaš, objašnjavajući da je to način da se privatne škole s ekstremističkim ideologijama drže po strani.
- Obrazovanje i školovanje su jedini odgovor na pitanje kako da deca izbegla iz Sirije ne postanu teroristi - kaže on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online