Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.12.2016.
05:05
Z. M. A

Plati mi 5.000 evra ili ti silujem devojku

Na suđenju pripadnicima mafijaške organizacije Struja, 38-godišnji Srbin, koji je glavni svedok tužilaštva, pred Krivičnim sudom u Beču izneo teške optužbe na račun šefa bande, državljanina Bosne i Hercegovine, Edina D. (38) zvanog Edo, tvrdeći da je mafijaška grupa nameravala da reketira sve kafiće u Otakringerštrase, ulici u 16. bečkom okrugu, u kojoj se nalazi veliki broj lokala čiji su vlasnici, ali i gosti poreklom sa prostora bivše Jugoslavije.

pixabay.com
U Otakringerštrase se nalazi veliki broj lokala čiji su vlasnici i gosti sa prostora bivše Jugoslavije

Glavni svedok kojem je, kako su pisali austrijski mediji, prećeno smrću pre nego što se pojavio na suđenju, došao je u sudnicu pod najvećim merama obezbeđenja. Austrijski mediji pišu i da je taj Srbin svedok značajno doprineo hapšenju Edina D. i njegovih šestoro saučesnika.

Odbacuju optužbe

Edin D, ali i svi ostali optuženi, od prvog dana suđenja odbacuju optužbe i tvrde da nemaju nikakve veze sa navodnim reketiranjem i da nisu formirali nikakvo kriminalno udruženje.

Taj Srbin je 2014. godine došao u Austriju gde je najpre radio kao izbacivač u kafiću čijeg vlasnika je grupa Struja pokušavala da reketira. Dvojica vlasnika, kako je ispričao svedok, poverila su mu se da ih dve godine reketiraju, a nakon što je Srbin dobio otkaz u kafiću on je prišao grupi Edina D. Zbog učešća u reketiranju, kao i zbog mnogobrojnih drugih krivičnih dela, taj Srbin je, odvojeno od ostalih pripadnika grupe "Struja", prošlog avgusta osuđen na tri godine zatvora.

Pošto je sarađivao sa vlastima i pošto je preneo sve što zna o Edinu i "Struji", presuda je bila blaga, čak i preblaga po mišljenju tužilaštva koje je uložilo žalbu. Srbin se trenutno nalazi u zatvoru gde je, kako je istakao, od avgusta izložen pretnjama Čečena, koji je u međuvremenu prebačen u drugi zatvor. Te pretnje, očigledno, nisu uplašile Srbina koji nije tražio zasebno saslušanje, već je sve što ima rekao u prisustvu optuženih.

- Svedok je ispričao da je banda Struja reketirala ne samo lokal u kojem je ranije radio, već čitavu Otakringerštrase, a Edin D. je od vlasnika lokala zahtevao 5.000 evra. Svedok je rekao i da je preneo vlasniku lokala Edinovu pretnju da će, ako ne plati pomenutu sumu, silovati vlasnikovu devojku. Na kraju su vlasnici lokala prodali svoj kafić Edinu za 50.000 evra, pošto im je Edin prethodno pretio da ako mu ne prodaju lokal neće imati mira nigde u celoj Evropi - ispričao je svedok na suđenju.

Čuvale ga Kobre

Koliko su mere bezbednosti bile pojačane svedoči i podatak da je Srbin svedok na sebi nosio pancirni prsluk, te da su ga čuvali pripadnici austrijske jedinice Kobra. Naime, nekoliko dana pre saslušanja, od jednog od zatvorenika u pritvoru, u kojem se nalazi i 38-godišnji Srbin koji je sada svedok tužilaštva, policija je dobila informaciju da je Edin D. raspisao nagradu od 250.000 evra za Srbinovu glavu!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online