Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.12.2016.
16:49
ruskarec.ru, Vestionline A

Na pomolu novi sukob Rusije i Turske u Siriji?

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je cilj turske vojne operacije u Siriji svrgavanje Bašara al Asada. Rusija, glavna saveznica sirijskog predsednika, zasada uzdržano reaguje na reči turskog lidera, prenosi "Ruska reč".

Reuters
Erdogan je prvi put pomenuo borbu protiv Asada

Na naučnom simpozijumu u Istambulu 29. novembra Erdogan je dao neočekivanu izjavu koja je snažno odjeknula u javnosti:

- Mi smo došli u Siriju (turska vojska se nalazi na severu Sirije od avgusta 2016. godine) da stavimo tačku na vladavinu surovog tiranina Bašara al Asada, koji je organizovao u zemlji državni teror.

Već 30. novembra uveče iz Erdoganove administracije je stiglo saopštenje da predsednikove reči ne treba shvatiti bukvalno, ali je bilo kasno - izjava je već izazvala reakciju.

Reči turskog lidera posebno privlače pažnju s obzirom na činjenicu da je Rusija jedna od glavnih saveznica sirijskog predsednika Asada. Odnosi dveju zemalja su još uvek u procesu "sanacije" posle incidenta od 24. novembra 2015. godine kada je Turska oborila ruski avion Su-24, a sada već preti novi sukob oko Sirije.

- Erdogan je prvi put pomenuo borbu protiv Asada. Ranije je uvek naglašavano da se Turska u Siriji bori protiv Islamske države. Njegov iznenadni ispad mogao je biti posledica nedavne pogibije trojice turskih vojnika na severu Sirije, s obzirom na pretpostavku da su ti vojnici izgubili život u artiljerijskom napadu sirijske vojske - smatra Jurij Mavašev, rukovodilac političkog odeljenja Centra za proučavanje savremene Turske.

Turski vojnici su poginuli u artiljerijskom napadu na području grada El Bab na severu Sirije, i to 24. novembra, na godišnjicu napada turske avijacije na ruski avion Su-24. Rusija je saopštila da nije umešana u ovaj incident, a zvanični Damask ćuti. Po Mavaševljevim rečima, za pogibiju svojih vojnika Turska optužuje Siriju, i Erdoganova izjava je vezana za tu optužbu.

- Erdogan u očima svojih pristalica ne može da prećuti taj incident. On želi da ih uveri da sve ide po planu, i da Turska neće odustati od svojih stavova u pogledu Sirije - objasnio je Mavašev za "Rusku reč".

Ipak, Mavašev sumnja da će Sirija i Turska ozbiljno zaratiti.

- Damask nema dovoljno potencijala za ratovanje protiv tako jakog protivnika kakva je turska armija, ali i Turci neće ratovati istovremeno protiv Islamske države, Kurda i Damaska - istakao je ekspert. Rusija će čuvati spoljnu neutralnost i radije će voditi pregovore iza kulisa, kako sa jednom, tako i sa drugom stranom.

Po njegovom mišljenju, mogući su samo lokalni sukobi, ali ne i veliki rat, iako je ponašanje turskog lidera ponekad teško predvideti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online