Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 19.11.2016.
11:52
Vestionline A

Lavrov: U toku je stvaranje novog svetskog poretka

"U svetu je u toku formiranje svetskog policentričnog svetskog poretka koji prati globalna politička i ekonomska nestabilnost" napisao je Sergej Lavrov u svom članku, objavljenom u Vašington postu uoči samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje koji se u subotu i nedelju održava u Limi.

Reuters
Sergej Lavro: Krize, sukobi, ratovi, ometaju izlazak iz krize

Po mišljenju ruskog šefa diplomatije posebnu pretnju za države predstavlja terorizam i ekstremizam, regionalni konflikti i migraciona kriza, kao i "informativni ratovi", koji se raspiruju kako bi se potkopao suverenitet država.

Osim toga, Lavrov je naveo da jedan broj zemalja ima isti takav niski cilj, probegavajući "suviše često nezakonitim jednostranim trgovinskim i finansijskim sankcijama“, iako su takve mere ekskluzivna povlastica SB UN. Upravo zbog takvih pretnji, smatra ministar, države još uvek nisu uspele da pobede krizu i vrate se postepenom i izbalansiranom rastu.

Lavrov je podsetio da je Rusija evroazijska zemlja i neodvojivi deo Azijsko-pacifičkog regiona u geografskom, političkom i ekonomskom planu. Zato, po njegovim rečima, ona je zainteresovana za osiguranje mira, stabilnosti i procvata čitavog regiona.

Govoreći o regionalnim zajednicama, Lavrov je podsetio na predlog Rusije o stvaranju velikog Evroazijskog partnerstva. Takva organizacija treba da objedini višestepeni sistem integracionih struktura u Evroaziji i potencijal zainteresovanih evropskih i azijskih zemalja. Pritom, „most“ između različitih procesa i asocijacija može postati već postojeća Evroazijsko ekonomska zajednica.

Rusija ima veliki potencijal koji može pomoći da se postignu mnogi ciljevi regiona. Kada se govori o saobraćaju i logistici, Lavrov navodi da se ne sme zaboravljati geografski faktor: najkraći put između Azije i Evrope ide preko Rusije. Kako bi se razvijao ovaj pravac, Rusija modernizuje svoje puteve, luke i aerodrome na Dalekom istoku i razmatra aktivno korišćenje Severnog morskog puta. U svom članku u Vašington postu, Lavrov uverava: Rusija je zainteresovana za uzajamno korisnu saradnju sa zemljama Azijsko-pacifičkog ekonomske saradnje i ostaće za njih partner na kojeg se može osloniti.

 

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2016. 12:00
На Земљиној кугли живи око 8 милијарди становника . Здраве хране све мање.Чистог ваздуха све мање.Чиста вода све мање.Вашингтон,Лондон и Брисел су донели одлуку да окупирају све државе света а затим убиство око 6 милијарде људи и тада ће бити здраве хране,чистог ваздуха и чисте воде.
Nedelja 20.11.2016. 21:31
Лавров је подсетио да је Русија евроазијска земља и неодвојиви део Азијско-пацифичког региона у географском, политичком и економском плану. Зато, по његовим речима, она је заинтересована за осигурање мира, стабилности и процвата читавог региона.
Nedelja 20.11.2016. 21:31
Говорећи о регионалним заједницама, Лавров је подсетио на предлог Русије о стварању великог Евроазијског партнерства. Таква организација треба да обједини вишестепени систем интеграционих структура у Евроазији и потенцијал заинтересованих европских и азијских земаља. Притом, „мост“ између различитих процеса и асоцијација може постати већ постојећа Евроазијско економска заједница.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online