Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 17.11.2016.
13:03
Vestionline, Srna A

Izraelci poklonili Rusima dron: Em se obrukali, em razbesneli Amere

Poljoprivredni dron koga je izraelski ministar poklonio ruskom premijeru doveo je do ozbiljnih diplomatskih nesuglasica, jer se ispostavilo da je u dron ugrađena "poverljiva američka tehnologija".

Reuters
Dobio dron na poklon, a onda došlo do velikog diplomatskog skandala: Dmitrij Medvedev u Izraelu

Izraelski ministar poljoprivrede Uri Ariel poklonio je ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu dron i sada zbog toga ima velikih problema. Ari je pokazao Medvedevu dron vredan 51.900 dolara, koji se koristi za nadzor i istraživanja u poljoprivredi i upitao ga da li želi dron kao poklon, na šta je Medvedev pristao.

Međutim, ubrzo se ispostavilo da je letelica u vlasništvu Volkani instituta, a ne Ministarstva poljoprivrede. Osim toga, njegova vrednost daleko nadmašuje iznos koji izraelski političari smeju potrošiti na službene poklone.

Vašington je zatražio objašnjenje od Izraela zašto je izraelski ministar poljoprivrede poklonio ruskom premijeru bespilotnu letelicu. Neimenovani visoki zvaničnik u Jerusalimu ocenio je da je takozvana "dron afera" nanela Izraelu veliku diplomatsku sramotu.

Ne damo daljinski!

Izraelski "Harec" navodi da je osoblje Instituta odbilo da preda daljinski upravljač i termalnu kameru, koju su instalirali na dron, vredne 26.000 dolara.

Rusi su, navodno, zatražili od Instituta i te delove, a ako ih ne dobiju, mogli bi da dovedu u pitanje novi poljoprivredni sporazum između Izraela i Rusije vredan 15 milijardi dolara.

Ispostavilo se da je dron proizvela španska kompanija "Alfa anmanid sistems", a u letelicu je ugrađena termalna kamera koju proizvodi američka firma "Flir", navodi "Džeruzalem post".

U dron je, navodno, ugrađena i poverljiva američka tehnologija koja nema odobrenje izraelskog Ministarstva odbrane za izvoz u Rusiju. Oprema koja ima dvojnu namenu, odnosno može da se koristi i za civilne i vojne svrhe, mora dobiti specijalno odobrenje Ministarstva za izvoz.

"Simpatičan gest" platiće poreski obveznici

Tako se sprečava mogućnost da napredna tehnologija iz SAD završi u državama sa kojima nisu u prijateljskim odnosima.

Reagovala je i američka kompanija "Flir", navodeći da je izvoz moguć jedino uz dozvolu američkog Ministarstva trgovine, pa bi naizgled simpatičan gest izraelskog ministra mogao da naljuti SAD i Španiju.

Iz izraelskog Ministarstva poljoprivrede poručili su da će Institutu kupiti novi dron, ali onda su neke izraelske organizacije izrazile nezadovoljstvo što će kupovinu finansirati poreski obveznici.

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2016. 21:12
Zadnji trzaji Obaminog ega da se zapamti po necemu..... Good bye yenke...... !!!
Petak 18.11.2016. 21:12
Sta je vazno sta kaze wasington, ko jos pita sta kaze wasington....?!?!
Petak 18.11.2016. 21:13
ili je ovo samo trojanski konj 21. veka.....????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online