Četvrtak 17.11.2016.
13:03
Vestionline, Srna

Izraelci poklonili Rusima dron: Em se obrukali, em razbesneli Amere

Reuters
Dobio dron na poklon, a onda došlo do velikog diplomatskog skandala: Dmitrij Medvedev u Izraelu

Izraelski ministar poljoprivrede Uri Ariel poklonio je ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu dron i sada zbog toga ima velikih problema. Ari je pokazao Medvedevu dron vredan 51.900 dolara, koji se koristi za nadzor i istraživanja u poljoprivredi i upitao ga da li želi dron kao poklon, na šta je Medvedev pristao.

Međutim, ubrzo se ispostavilo da je letelica u vlasništvu Volkani instituta, a ne Ministarstva poljoprivrede. Osim toga, njegova vrednost daleko nadmašuje iznos koji izraelski političari smeju potrošiti na službene poklone.

Vašington je zatražio objašnjenje od Izraela zašto je izraelski ministar poljoprivrede poklonio ruskom premijeru bespilotnu letelicu. Neimenovani visoki zvaničnik u Jerusalimu ocenio je da je takozvana "dron afera" nanela Izraelu veliku diplomatsku sramotu.

Ne damo daljinski!

Izraelski "Harec" navodi da je osoblje Instituta odbilo da preda daljinski upravljač i termalnu kameru, koju su instalirali na dron, vredne 26.000 dolara.

Rusi su, navodno, zatražili od Instituta i te delove, a ako ih ne dobiju, mogli bi da dovedu u pitanje novi poljoprivredni sporazum između Izraela i Rusije vredan 15 milijardi dolara.

Ispostavilo se da je dron proizvela španska kompanija "Alfa anmanid sistems", a u letelicu je ugrađena termalna kamera koju proizvodi američka firma "Flir", navodi "Džeruzalem post".

U dron je, navodno, ugrađena i poverljiva američka tehnologija koja nema odobrenje izraelskog Ministarstva odbrane za izvoz u Rusiju. Oprema koja ima dvojnu namenu, odnosno može da se koristi i za civilne i vojne svrhe, mora dobiti specijalno odobrenje Ministarstva za izvoz.

"Simpatičan gest" platiće poreski obveznici

Tako se sprečava mogućnost da napredna tehnologija iz SAD završi u državama sa kojima nisu u prijateljskim odnosima.

Reagovala je i američka kompanija "Flir", navodeći da je izvoz moguć jedino uz dozvolu američkog Ministarstva trgovine, pa bi naizgled simpatičan gest izraelskog ministra mogao da naljuti SAD i Španiju.

Iz izraelskog Ministarstva poljoprivrede poručili su da će Institutu kupiti novi dron, ali onda su neke izraelske organizacije izrazile nezadovoljstvo što će kupovinu finansirati poreski obveznici.

2024 © - Vesti online