Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.11.2016.
20:33
Sputnjik A

Da li je kineska protivbrodska raketa najbolja na svetu?

Jedan od vodećih kineskih proizvođača naoružanja "Kineska korporacija za svemirsku nauku i industriju" saopštio je da je napravio "najbolju protivbrodsku raketu na svetu".

Reuters
Nova kineska vojna tehnologija zabrinula SAD

Radi se o hipersoničnoj raketi SM-302 koja takođe može da pogađa i kopnene ciljeve. Realno gledano, Kina je postigla veliki napredak u proizvodnji nadzvučnih raketa, ali i dalje ima manjak inovacija u toj sferi.

Recimo, kada je reč o krstarećim raketama, Kina uglavnom reprodukuje i modifikuje dve osnovne vrste ruskih protivbrodskih raketa. U stvari, to nije loš pristup, jer u određenim aspektima Kina prestiže zapadne zemlje, uključujući SAD, koje imaju samo podzvučne rakete.

Izuzetak je Tajvan koji je započeo proizvodnju hipersoničnih raketa „hong feng“. Ali Kina nema protivbrodske rakete slične ruskim P-1000 "bazalt“ i P-700 "granit“.

Recimo, P-700 se može uporediti sa malim avionom, koji ima sopstveni sistem radioelektronske borbe i koji leti ka cilju brzinom od dva i po maha. Raketa SM-302, koju Kina promoviše kao najbolju u svetu, izvozna je varijanta kineske rakete "JJ-12“, koja je projektovana na bazi hipersonične avionske rakete H-31, koju Kina proizvodi po ruskoj licenci. U stvari, SM-302 je povećana varijanta te ruske rakete. K

U svakom slučaju, poslednja kineska dostignuća u izgradnji raketa ozbiljno utiču na vojno-političku situaciju u Pacifičkom regionu i zabrinjavaju Ameriku. SAD su svesne da broj kineskih hipersoničnih krstarećih raketa raste, kao što raste i njihov domet. UJ-12 je "nedostižan“ za američke rakete poput "standard“ SM-2, a nabavka velikog broja raketa većeg dometa, na primer "standard“ SM-6, bila bi veoma skupa, čak i za džinovski vojni budžet SAD. U svakom slučaju, prerano je govoriti da je Kina napravila "najbolju raketu na svetu“.

Rusija računa da će u doglednoj budućnosti dobiti nove hipersonične protivbrodske rakete "cirkon“, koje razvijaju brzinu do pet maha. Te rakete će biti instalirane na ruskim nuklearnim krstaricama "Petar Veliki“ i "Admiral Nahimov“. Osim toga, Rusija i Indija će razvijati i hiperzvučne protivbrodske rakete u okviru zajedničkog preduzeća "Bramos“.

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2016. 22:24
Mozda nije najbolja na svetu ali je dovoljna za one americke sporete, koji bi pokusali da se priblize obali...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online