Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 08.11.2016.
18:59
Vestionline, rs-lat.sputniknews.com A

Nezvanične prognoze: Hilari vodi u Floridi, Ohaju i Nevadi; Tramp osvojio Pensilvaniju

Kandidat republikanaca Donald Tramp neočekivano vodi u državi Pensilvaniji, koja tradicionalno glasa za demokrate, svedoče prognoze lista "Slejt" zasnovane na podacima prevremenog glasanja. Prema ovoj prognozi, od 199.000 građana koji su glasali prevremeno, 99.000 njih je podržalo Trampa, dok je Hilari Klinton dobila 85.000 glasova.

Reuters
Ko će biti sledeći predsednik Amerike: Donald Tramp ili Hilari Klinton?

Pensilvanija je jedna od najvažnijih država koje određuju ishod izbora. Trampu je neophodno da pobedi u Pensilvaniji, dok Klintonova ima niz puteva ka pobedi i bez ove države. Bez obzira na žestoku borbu na svim izborima, Pensilvanija je glasala za kandidate demokrata od 1992. godine.

U Pensilvaniji, na severoistoku SAD, živi 12,7 miliona ljudi, a najveći gradovi su Filadelfija i Pitsburg. Na prošlim izborima 2012. godine većina birača (51,9 odsto) glasala je za aktuelnog predsednika Baraka Obamu.    

S druge strane, nezvanična prognoza lista "Slejt" na osnovu podataka prevremenog glasanja daje prednost kandidatkinji Demokratske partije SAD Hilari Klinton u tri od nekoliko država koje su ključne za izbore - Floridi, Ohaju i Nevadi.

Prema ovim podacima, prednost Klintonove nad kandidatom republikanaca Donaldom Trampom na Floridi je više od 100.000 glasova, od ukupno 3,7 miliona onih koji su prevremeno glasali.

U Nevadi je njena prednost oko 32.000 glasova od oko 594.000 glasača, a u Ohaju 53.000 od oko 1,32 miliona glasača. Relativna verodostojnost prognoze zasniva se na tome da je u podacima preliminarnog glasanja navedena partijska pripadnost glasača. 

Hilari Klinton u Koloradu ima 46,3 odsto, a kandidat republikanaca Donald Tramp 43,6 odsto glasova, svedoče podaci američkog "Slejta" na osnovu preliminarnog glasanja. Analizom odziva birača u osam takozvanih "kolebljivih" država bave se stručnjaci iz kompanije "Vout kastr". Podatke analitičara prenosi internet izdanje "Slejt" i televizijski kanal "Vajs njuz". 

Objavljivanje prognoza u SAD pre zatvaranja biračkih mesta događa se prvi put posle mnogo godina. Prećutni dogovor da se ne objavljuju prognoze pre zatvaranja biračkih mesta pojavio se posle predsedničkih izbora 1980. godine.  Tada su mediji proglasili Ronalda Regana pobednikom predsedničke trke pre okončanja glasanja u nizu država, a njegov suparnik Džimi Karter je priznao poraz, iako deo Amerikanaca u tom trenutku još nije stigao da glasa. 

Od tada vodeći televizijski kanali (CNN, CBS i Fox News) i informativna agencija "Asošijeted pres" prognoziraju pobednike u pojedinim državama pre završetka brojanja glasova, ali posle zatvaranja glasačkih mesta, na osnovu svojih statističkih modela. To su nezvanične prognoze, ali imaju znatan autoritet. Formalno, objavljivanje prognoza pre zatvaranja izbornih mesta nije zabranjena zakonom.    

POVEZANE VESTI

Utorak 08.11.2016. 22:25
Pa i na državnoj tv RTS je veliko uzbudjenje i prate se izbori u državi SAD,što je i normalo jer državna televizija je u obavezi da prati izbore zemlje čija smo kolonija.I kod mene vlada veliko uzbudjeje-ko će pobediti:trampavi deka ili kr,vava ledi.............dodje mu na isto
Sreda 09.11.2016. 20:52
Amerikanci su se prvi put u istoriji glasanja susreli da se u toku predizborne kampanje od stane jednog od kandidata potencira nešto što nikada do sada nije a to je mogućnost pokradenih izbora, ako nekim slučajem nezadovljni kandidat Tramp doživi poraz na izborima, i započne haos u državi pod sloganom pokradeni izbori. Ovo danas šta radi Tramp u Americi je recept ruski koji je Putin prepisao Trampu da koristi u svojoj kampanji. Kako god da bilo sve i da se predomisle glasači u nekim delovima kao što je u državi Michigan gde HIlari vodi a Macomb county glasa za Trampa kao i druge neke države, teško da će Tramp dobiti na ovim izborima na osnovu sve do sada gde Hilari uvedljivo vodi u državama gde ima najviše elektora. Ali eto videćemo, svakakva su čuda moguća u Americi, ali zato i pored svega, i da se desi nešto loše posle izbora, glasajem u senate će doneti konačnu odluku, ako bi nekim slučajem došlo do nepredvidjenih gluposti.Kakogod Amerika je odavno zrela za promenu svoje politike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online