Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 31.10.2016.
20:45
Vestionline, sputniknews.com A

NATO se širi Evropom, Rusi poručuju: Branićemo se!

Stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško smatra da aktivnost NATO-a na istočnom krilu u blizini ruske granice ozbiljno pogoršava bezbednosnu situaciju u regionu.

Reuters
Rusija će braniti svoje interese: Sve više NATO vojnika blizu ruskih granica

- Celokupnost napora NATO-a menja samu suštinu vojne bezbednosti u regionima u neposrednoj blizini ruske granice. Ovo ozbiljno pogoršava regionalnu bezbednost i bezbednost onih država koje učestvuju u tim vežbama i toj aktivnosti - rekao je Gruško gostujući na televiziji "Rusija 24".

Gruško je dodao da je Moskva i dalje otvorena za dijalog sa NATO-om i spremna je da razgovara o ranije iznetim predlozima. On je dodao da Moskva sarađuje sa partnerima na organizaciji narednog sastanka Saveta Rusija-NATO.

- Nismo nikuda odlazili, ništa nismo prekidali, tako da ćemo mirno nastaviti da sprovodimo naš pravac. Tamo gde NATO postupa suprotno našim interesima, mi ćemo braniti te interese, bilo da je to vojno planiranje ili politika. Ali ako NATO bude spreman da pređe na druge šeme odnosa sa nama, na šeme praktične saradnje, naravno da ćemo sve razmotriti - istakao je Gruško.

On je dodao da poslednji predlozi Moskve, koje je formulisala vojska, svedoče o tome da je ruska strana "otvorena za razgovor". Međutim, NATO je odbio da se u Moskvi sastane sa vojnim stručnjacima sa kojima je trebalo da se razgovara o pitanjima bezbednosti na Baltičkom moru.

- Sama činjenica da su zemlje NATO-a odbile naš predlog za stručni skup na vojnom nivou u Moskvi, na kojem bi se govorilo veoma depolitizovano o svim aspektima bezbednosti vojno-vazdušnog saobraćaja u regionu, generalno gledano je simptomatično - naglasio je Gruško.

NATO umesto dijaloga sa Moskvom o bezbednosti preferira da vodi informacioni rat, a posebno u situaciji oko Sirije, rekao je Gruško.

- Bio sam zapanjen usijanošću histerije koju su, pre svega, organizovali mediji o prolasku nosača aviona "Admiral Kuznjecov" i pomoćnih brodova kroz La Manš. Dobija se osećaj da NATO nema nijedno drugo pitanje, osim da razmišlja o tome kako će izgledati solidarnost pakta u uslovima kada odjednom jedna ili dve zemlje daju dozvolu za sipanje goriva. Sve ovo ukazuje na jednu stvar, da informacioni rat prevazilazi granice i već počinje da jede sopstvenu decu - naglasio je Gruško.

On je objasnio da se "u ovim uslovima više ne radi o tome da se donose neke proverene odluke koje zaista doprinose jačanju bezbednosti".

- A razumni ljudi treba da shvate da je učešće Rusije u operaciji u Siriji značajan faktor koji je presudan da bi ceo proces došao do mirnog rešenja… Sve dok NATO ne odbaci ove dvostruke standarde, biće veoma teško govoriti o nekim akcijama koje bi zaista pomagale u deeskalaciji situacije i početku pravog dijaloga o tome kako da gradimo svoju vojnu politiku uz uvažavanje međusobnih interesa - zaključio je stalni predstavnik Rusije u NATO-u.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2016. 22:15
Dali da ostavim komentar-ma ne:izbrisaćete.Dali vi to ko šrafcigeraši radite po učinku
Ponedeljak 31.10.2016. 21:16
advocatus diaboli , изволи избриши и ове коментаре.
Sreda 02.11.2016. 18:19
Александар Грушко сматра да активности НАТО-а на источном крилу у близини руске границе озбиљно погоршава безбедносну ситуацију у региону. Грушко је додао да је Москва и даље отворена за дијалог са НАТО-ом и спремна је да разговара о раније изнетим предлозима. Он је додао да Москва сарађује са партнерима на организацији наредног састанка Савета Русија-НАТО. Он је додао да последњи предлози Москве, које је формулисала војска, сведоче о томе да је руска страна „отворена за разговор“. Међутим, НАТО је одбио да се у Москви састане са војним стручњацима са којима је требало да се разговара о питањима безбедности на Балтичком мору. НАТО уместо дијалога са Москвом о безбедност преферира да води информациони рат, а посебно у ситуацији око Сирије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online