Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.10.2016.
22:30
Vestionline A

Uznemirujuće upozorenje: Prete li Italiji još jači potresi?

Potresi koji su pogodili srednju Italiju u poslednja dva meseca mogli bi da se nastave kao domino efekat, tako da uzduž srednjeg dela Apeninskog poluostrva jedan veliki potres vodi drugom, upozorio je u subotu vodeći italijanski seizmolog.

Reuters
U Italiju se u narednim nedeljama, zbog sleganja, mogu desiti slabijih potresi, najavljuju seizmolozi

Potres jačine 6,6 po Rihteru pogodio je u nedelju istu regiju u kojoj je 24. avgusta poginulo 297 ljudi u potresu magnitude 6,2. Između ta dva potresa zabeleženo je hiljadu manjih podrhtavanja tla, uključujući potres magnitude 6,1 u sredu. Poslednji potres nije prouzrokovao žrtve, ali je bio najsnažniji koji je od 1980. pogodio Italiju, jednu od seizmički najaktivnijih zemalja u svetu.

Seizmolog italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, rekao je za Rojters da postoji ''geodinamička povezanost'' između smrtonosnog potresa u avgustu i svih koji su usledili. Italijanskim Apeninima, koji se protežu od Ligurije na severozapadu pa sve do Sicilije na jugu, dominiraju pukotine u Zemljinoj kori, a svaka je u proseku dugačka od 10 do 20 kilometara.

- Potres magnitude 6 ili jači stvara stres koji se redistribuira duž pukotina i uzrokuje njihovo pucanje i to je verovatno ono što se ovde događa od avgusta", rekao je seizmolog.

- Ovaj proces se može nastaviti unedogled, pri čemu jedan veliki potres slabi sestrinski rascep ili pukotina u domino efektu koji, u načelu, može obuhvatiti stotine kilometara - kazao je.

Seizmolog je dodao da je Italija doživela nešto što podseća na niz potresa u Kalabriji na jugu Italije 1783. godine, kada je zabeleženo pet velikih potresa magnitude 6,5 ili snažnijih u manje od dva meseca. U okolini Asisija u sredinjoj Italiji 1997. dogodila su se tri potresa. Prvi je bio jačine 6,4 po Rihteru i u njemu je poginulo 11 osoba. Sledećeg dana dogodio se još jedan, a treći dvadesetak dana kasnije. U međuvremenu su u tom kraju zabelježeni brojni manji potresi.

- Taj je niz bio sličan ovome koji vidimo sada, samo što je ovaj obilan - rekao je Valensise. Prema njegovoj proceni, posledična podrhtavanja nakon potresa u nedelju trajat će još "barem nekoliko sedmica", ali nije moguće saznati hoće li tokom tog razdoblja biti još jakih potresa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online