Nedelja 30.10.2016.
22:30
Vestionline

Uznemirujuće upozorenje: Prete li Italiji još jači potresi?

Reuters
U Italiju se u narednim nedeljama, zbog sleganja, mogu desiti slabijih potresi, najavljuju seizmolozi

Potres jačine 6,6 po Rihteru pogodio je u nedelju istu regiju u kojoj je 24. avgusta poginulo 297 ljudi u potresu magnitude 6,2. Između ta dva potresa zabeleženo je hiljadu manjih podrhtavanja tla, uključujući potres magnitude 6,1 u sredu. Poslednji potres nije prouzrokovao žrtve, ali je bio najsnažniji koji je od 1980. pogodio Italiju, jednu od seizmički najaktivnijih zemalja u svetu.

Seizmolog italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, rekao je za Rojters da postoji ''geodinamička povezanost'' između smrtonosnog potresa u avgustu i svih koji su usledili. Italijanskim Apeninima, koji se protežu od Ligurije na severozapadu pa sve do Sicilije na jugu, dominiraju pukotine u Zemljinoj kori, a svaka je u proseku dugačka od 10 do 20 kilometara.

- Potres magnitude 6 ili jači stvara stres koji se redistribuira duž pukotina i uzrokuje njihovo pucanje i to je verovatno ono što se ovde događa od avgusta", rekao je seizmolog.

- Ovaj proces se može nastaviti unedogled, pri čemu jedan veliki potres slabi sestrinski rascep ili pukotina u domino efektu koji, u načelu, može obuhvatiti stotine kilometara - kazao je.

Seizmolog je dodao da je Italija doživela nešto što podseća na niz potresa u Kalabriji na jugu Italije 1783. godine, kada je zabeleženo pet velikih potresa magnitude 6,5 ili snažnijih u manje od dva meseca. U okolini Asisija u sredinjoj Italiji 1997. dogodila su se tri potresa. Prvi je bio jačine 6,4 po Rihteru i u njemu je poginulo 11 osoba. Sledećeg dana dogodio se još jedan, a treći dvadesetak dana kasnije. U međuvremenu su u tom kraju zabelježeni brojni manji potresi.

- Taj je niz bio sličan ovome koji vidimo sada, samo što je ovaj obilan - rekao je Valensise. Prema njegovoj proceni, posledična podrhtavanja nakon potresa u nedelju trajat će još "barem nekoliko sedmica", ali nije moguće saznati hoće li tokom tog razdoblja biti još jakih potresa.

2024 © - Vesti online