Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.06.2010.
20:20
Tanjug A

Kameron se izvinio za "Krvavu nedelju"

Britanski premijer Dejvid Kameron objavio je rezultate istrage o događajima iz 1972. godine kada su britanski vojnici ubili 13 katolika u Londonderiju u Severnoj Irskoj, koji su poznati kao "Krvava nedelja". Kameron je rekao da nijedan od ubijenih civila nije bio naoružan, da vojnici nisu izdali nikakva upozorenja pre otvaranja vatre, a da su neke od žrtava pokušavale da pobegnu od nasilja ili pomognu ranjenim ljudima kada su bile ubijene, javio je BBC.

Britanski premijer je istakao da su zaključci najduže i najskuplje istrage u istoriji britanskog pravosuđa šokantni, i izvinio se u ime vlade i zemlje.

Šokiran: Dejvid Kameron

Jedan od zaključaka istrage o ovom događaju, jednom od najvažnijih trenutaka trideset godina dugog sukoba u Severnoj Irskoj poznatom kao "Nevolje", je da je prvi hitac ispalio britanski vojnik, mada se ističe da nije bilo predumišljaja.


Ovim se pobijaju tvrdnje vojske da je na nju pucano, pa je ona odgovorila, što su od samog početka osporavale porodice ubijenih i ranjenih.


Istraga o "Krvavoj nedelji" počela je 1998. godine i koštala je 200 miliona funti, pošto je zvanična istraga sprovedena odmah posle događaja oslobodila vojsku bilo kakve odgovornosti.


"Krvava nedelja" se dogodila 30. januara 1972. godine u gradu Londonderiju, ili Deriju, u Severnoj Irskoj.


Britanska vojska otvorila je vatru na učesnike protestnog marša i ubila 13 katolika, a ranila 14, od kojih je jedan kasnije preminuo od posledica ranjavanja.


Iako ovo nije bio najkrvaviji dan u istoriji 30-godišnjih sukoba u Severnoj Irskoj sa britanskim snagama, njegov značaj je bio ogroman, jer je rezultirao porastom popularnosti Irske republikanske armije (IRA) i broja pripadnika te paravojne organizacije.


Direktna posledica tog događaja bila je i suspenzija severnoirske vlade u martu 1972. godine, nakon čega je tu uspostavljena višedecenijska direktna vladavina Londona.

Utorak 15.06.2010. 20:25
Kad su ovako mogli da ubijaju svoje drzavljane, ne cudi me da ce se jednog dana izvinjavati za ubistva Srba na Kosovu i Metohiji od 1999.godine, pomaganje izbacivanju Srba iz kuca i stanova u Pristini. Pomaganje od strane vojske GB Siptarima da pobiju Srbe u selu Staro Gradsko na njivi u leto 1999., pomaganje da se otimaju Srbi za trgovinu organima. Postoje brojni dokzi sa sve ovo, svedoci koji su videli i nemoye se na ovakomalom prostoru sve nabrojati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online