Utorak 15.06.2010.
20:20
Tanjug

Kameron se izvinio za "Krvavu nedelju"

Britanski premijer je istakao da su zaključci najduže i najskuplje istrage u istoriji britanskog pravosuđa šokantni, i izvinio se u ime vlade i zemlje.

Šokiran: Dejvid Kameron

Jedan od zaključaka istrage o ovom događaju, jednom od najvažnijih trenutaka trideset godina dugog sukoba u Severnoj Irskoj poznatom kao "Nevolje", je da je prvi hitac ispalio britanski vojnik, mada se ističe da nije bilo predumišljaja.


Ovim se pobijaju tvrdnje vojske da je na nju pucano, pa je ona odgovorila, što su od samog početka osporavale porodice ubijenih i ranjenih.


Istraga o "Krvavoj nedelji" počela je 1998. godine i koštala je 200 miliona funti, pošto je zvanična istraga sprovedena odmah posle događaja oslobodila vojsku bilo kakve odgovornosti.


"Krvava nedelja" se dogodila 30. januara 1972. godine u gradu Londonderiju, ili Deriju, u Severnoj Irskoj.


Britanska vojska otvorila je vatru na učesnike protestnog marša i ubila 13 katolika, a ranila 14, od kojih je jedan kasnije preminuo od posledica ranjavanja.


Iako ovo nije bio najkrvaviji dan u istoriji 30-godišnjih sukoba u Severnoj Irskoj sa britanskim snagama, njegov značaj je bio ogroman, jer je rezultirao porastom popularnosti Irske republikanske armije (IRA) i broja pripadnika te paravojne organizacije.


Direktna posledica tog događaja bila je i suspenzija severnoirske vlade u martu 1972. godine, nakon čega je tu uspostavljena višedecenijska direktna vladavina Londona.

2024 © - Vesti online