Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.10.2016.
18:55
B. Božin - Vesti A

Merkel: Negujte hrišćansku tradiciju

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je na vanrednom kongresu svoje partije CDU (Hrišćansko-Demokratska-Unija) za pokrajinu Meklenburg-Forpomeranija, održanom prošle subote u Vitenburgu da zna da u zemlji postoji zabrinutost od prodora islama, ali da smatra da građani treba da mu se suprotstave tako što će više pažnje da posvete negovanju svojih, hrišćanskih tradicija.

Reuters
Poruka "izbegličke majke": Pesma nas je održala...


- Koliko hrišćanskih božićnih pesama još uvek znamo i koliko ih prenosimo našoj deci i unucima - pitala je Merkelova.

Poreklo

Angela Merkel je ćerka sveštenika. I to je jedno od objašnjenja zašto se sada okrenula hrišćanskoj tradiciji kao leku za savremene probleme sa talasom izbeglica, uglovnom iz islamskog sveta.

- A sve što nam treba je da neko kopira nekoliko listova sa pesmicama i jedan koji još uvek zna da svira melodiku - preporučila je kancelarka svojim sunarodnicima. Kada su delegati počeli da se smeju, ona je rekla "Ovo mislim ozbiljno, u suprotnom gubimo deo svoje otadžbine".

O tome da li negovanje tradicionalnih hrišćanskih pesama može da pomogne pred iskušenjima interneta, Merkelova ništa nije rekla, piše portal Dojče virtšafts nahrihten i pritom napominje da novopostavljeni pokrajinski ministar pravde u Meklenburg-Forpomeraniji, Saša Ot, neće stupiti na tu dužnost jer je na Fejsbuku lajkovao (pohvalio) tekst na stranici desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD)u kome se izveštava o tuči između učenika hrišćanske i muslimanske vere u jednoj školi u Bavarskoj, pri čemu su muslimani sa zida učionice - otkinuli krst.

Pojačana aktivnost Angele Merkel u najsiromašnijoj nemačkoj pokrajini, iz koje je inače i sama poreklom i koja je njena partijska baza, povezane su sa njenim nastojanjima da povrati stare pozicije "čelične kancelarke", jer je na izborima proteklog septembra AfD prvi put u jednoj saveznoj državi postigla bolji rezultat od CDU i kao druga najjača partija ušla u pokrajinski parlament u Šverinu.

 

Razlaz sestrinskih partija

Zbog svog blagonaklonog odnosa prema prihvatu ogromnog broja izbeglica, Merkelova je izgubila podršku sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske, koja je navodno nije zvanično pozvala na svoj partijski kongres. Ovo je prvi put u njenoj vladavini da ne prisustvuje ovom važnom skupu, a Bavarci za to imaju jako opravdanje: U njihovu pokrajinu, koja je prva na udaru došljaka, ne žele godišnje da primaju više od 200.000 izbeglica.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2016. 18:57
Da je Rusija učestvovala u otimanju Kosova od Srbije, da nam je bombama ubijala decu ili da nije sprečila da nas proglase za genocidan narod, sigurno nam niko ne bi tražio da joj uvedemo sankcije. Ovako, na godišnjicu dana oslobođenja Beograda, kad je ruska vojska najurila nac,iste iz prestonice, ponovo je iz hladnih briselskih ofisa stigla opomena da ne možemo ući u EU dok ne okrenemo leđa Moskvi. A na šta bi ličila Srbija u danu kada bi izdala Rusiju da bi dobila člansku karticu? Pa, najviše na teškog heroinskog zavisnika koji rasprodaje imovinu roditelja i najbliže prijatelje da bi dobio dozu. Na čoveka bez dostojanstva, bez obraza i bez slobode ili na Muzilovog – čoveka bez svojstava. Na ološa koji se patološki sveti baš onome koji mu pomaže. Na zemlju koja baca pod noge sopstvenu istoriju. Uporno nam evropski zvaničnici ponavljaju da moramo da prihvatimo pravila koja važe za sve da bismo postali deo EU. Ma, je l’ tako? A da li je još jednoj članici EU brutalno osakaćena zemlja i otcepljeno 15 odsto teritorije koja predstvlja srce njihove duhovne vertikale? Da li je još jedna članica bombardovana i razorena u moderno doba razvoja i sveopšteg civilizacijskog uzleta?Ne! Ta „pravila“ važila su samo za Srbiju. Tada nisu primenjivani – kriterijumi, načela, standardi, poglavlja. Tada smo bili „poseban slučaj“. Vašingtonu i Briselu sad smeta i kada sa Rusima šaljemo odeću, hranu i dušeke nesrećnicima sirijske apokalipse. I u tome vide „neposlušnost“. Ogavno licemerje. Srbija jeste opredeljena ka EU. Srbija se reformiše i razvija po modelu Zapada. Srbija bi po svemu volela da se ugleda na bogate i moćne. Ali, ne smemo izdati Rusiju. Pa, šta bude!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online