Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 08.10.2016.
18:29
Sputnjik, Vestionline A

Rusija razmešta bombardere na Dalekom istoku

Ministarstvo odbrane Rusije ulazi u završnu fazu formiranja nove divizije teških bombardera na Dalekom istoku. Plan je da nova jedinica patrolira Tihim okeanom iznad Japana, Havaja i ostrva Gvam, na kojem se nalazi američka vojna baza.

commons.wikimedia.org/Marina Lystseva
Spreman da patrolira Pacifikom: Tu-95MS

U sastavu divizije su strateški bombarderi Tu-95MS, naoružani krstarećim raketama, i strateški supersonički bombarderi Tu-22M3. To je već druga divizija tog tipa u Rusiji. Prva je formirana 2015. godine i razmeštena je na vojnim aerodromima u gradovima Mozdoku na Kavkazu i Engelsu u srednjem toku reke Volge. Nekoliko desetina bombardera u sastavu nove jedinice biće razmešteno u Irkutskoj i Amurskoj oblasti.

Analitičari kažu da na taj način Rusija razvija "istočni pravac“ spoljne politike, jer je unapređivanje regionalnog sistema bezbednosti oduvek bio jedan od ključnih elemenata saradnje Rusije i azijskih zemalja i organizacija.

Vojni analitičar Aleksandar Sobanjin iz Centra strateške konjunkture za Sputnjik kaže da je nova jedinica Wduga ruka ruske strateške avijacije“.

- To je ono što smo čekali od početka devedesetih godina prošlog veka. Na taj način Rusija bez ikakve histerije i nepromišljenih poteza poručuje da je spremna za sve vrste vojnih dejstava, to jest da je spremna da se brani i da se usprotivi pokušajima američke ratne mornarice da destabilizuje situaciju u regionu i da ugrozi naše interese ne samo na Dalekom istoku, već i u celoj Istočnoj Aziji - objašnjava Sobanjin.

Sobanjin podseća da je Ministarstvo odbrane Rusije započelo proces modernizacije ratne avijacije.

- Interesantno je da Amerikanci već oko deceniju i po ne uvode u upotrebu nove strateške bombardere. Naravno da je armija SAD i dalje jača i veća od ruske vojske, ali kada govorimo o kvalitetu, a ne samo o kvantitetu, naše snage se već mogu uporediti sa američkim snagama, jer Rusija veoma brzo modernizuje vojsku. Nemamo takvu flotu kao što je imaju Amerikanci, ali trebalo bi imati u vidu da se struktura snaga ruske vojske potpuno razlikuje od američke. Ruski aduti su Raketna vojska strateške namene i Vazdušno-kosmičke snage, stoga je Rusija u stanju da obuzdava američku flotu iz vazduha. Razmeštanje divizije na Dalekom istoku, ubrzana izgradnja baze za podmornice na poluostrvu Kamčatki i baze za privremeno razmeštanje podmornica duž Severnog morskog puta će nam omogućiti da obezbedimo kompletnu zaštitu ruskih granica, iako su do pre nekoliko godina samo granice na Kavkazu i u Evropi bile potpuno zaštićene - zaključuje Sobanjin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online