Subota 08.10.2016.
18:29
Sputnjik, Vestionline

Rusija razmešta bombardere na Dalekom istoku

commons.wikimedia.org/Marina Lystseva
Spreman da patrolira Pacifikom: Tu-95MS

U sastavu divizije su strateški bombarderi Tu-95MS, naoružani krstarećim raketama, i strateški supersonički bombarderi Tu-22M3. To je već druga divizija tog tipa u Rusiji. Prva je formirana 2015. godine i razmeštena je na vojnim aerodromima u gradovima Mozdoku na Kavkazu i Engelsu u srednjem toku reke Volge. Nekoliko desetina bombardera u sastavu nove jedinice biće razmešteno u Irkutskoj i Amurskoj oblasti.

Analitičari kažu da na taj način Rusija razvija "istočni pravac“ spoljne politike, jer je unapređivanje regionalnog sistema bezbednosti oduvek bio jedan od ključnih elemenata saradnje Rusije i azijskih zemalja i organizacija.

Vojni analitičar Aleksandar Sobanjin iz Centra strateške konjunkture za Sputnjik kaže da je nova jedinica Wduga ruka ruske strateške avijacije“.

- To je ono što smo čekali od početka devedesetih godina prošlog veka. Na taj način Rusija bez ikakve histerije i nepromišljenih poteza poručuje da je spremna za sve vrste vojnih dejstava, to jest da je spremna da se brani i da se usprotivi pokušajima američke ratne mornarice da destabilizuje situaciju u regionu i da ugrozi naše interese ne samo na Dalekom istoku, već i u celoj Istočnoj Aziji - objašnjava Sobanjin.

Sobanjin podseća da je Ministarstvo odbrane Rusije započelo proces modernizacije ratne avijacije.

- Interesantno je da Amerikanci već oko deceniju i po ne uvode u upotrebu nove strateške bombardere. Naravno da je armija SAD i dalje jača i veća od ruske vojske, ali kada govorimo o kvalitetu, a ne samo o kvantitetu, naše snage se već mogu uporediti sa američkim snagama, jer Rusija veoma brzo modernizuje vojsku. Nemamo takvu flotu kao što je imaju Amerikanci, ali trebalo bi imati u vidu da se struktura snaga ruske vojske potpuno razlikuje od američke. Ruski aduti su Raketna vojska strateške namene i Vazdušno-kosmičke snage, stoga je Rusija u stanju da obuzdava američku flotu iz vazduha. Razmeštanje divizije na Dalekom istoku, ubrzana izgradnja baze za podmornice na poluostrvu Kamčatki i baze za privremeno razmeštanje podmornica duž Severnog morskog puta će nam omogućiti da obezbedimo kompletnu zaštitu ruskih granica, iako su do pre nekoliko godina samo granice na Kavkazu i u Evropi bile potpuno zaštićene - zaključuje Sobanjin.

2024 © - Vesti online