Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.10.2016.
14:48
Vestionline, Sputnjik A

Da li je rat između SAD i Rusije već počeo?!

Teško je predvideti šta će Amerika da uradi ako "odluči" da su je u Siriji ponizili i saterali u ćošak. Hoće li da uradi ono što odavno želi - da bombarduje Asadove snage, ali ne "greškom" već otvoreno? Hoće li, u tom slučaju, Rusija da zaštiti svoje "saveznike" i direktno udari na SAD?

Reuters
Je l' to počeo treći svetski rat u Siriji?

Sjedinjene Države su ispunile svoju pretnju i prekinule saradnju sa Rusijom u vezi sa primirjem. Samo nekoliko sati ranije Moskva je poništila sporazum sa Vašingtonom o uništenju viška plutonijuma. Odnosi dveju zemalja pali su na najniže grane još od Hladnog rata, a opasnost od vojnog sukoba sila veća je nego ikad.

Moskva smatra da odluka SAD da prekinu saradnju sa Rusijom u Siriji govori o nesposobnosti SAD da ispune obaveze koje su preuzele na sebe, a koje se pre svega tiču razdvajanja umerene opozicije od terorista. 

Ruski analitičari kažu da se SAD nikada nisu borile protiv terorista iz Nusra fronta, koji su koristili primirje da se pregrupišu i nastave svoje „krvave napade“. Zbog toga je sve jači utisak da su SAD spremne i na "pakt sa đavolom" samo da svrgnu Asada sa vlasti.

SAD žele "kontrolisani haos"

Vašingtonu odgovara "kontrolisani haos" na Bliskom istoku. Uspesi koje je ruska vojska za godinu dana postigla u Siriji stvaraju bes, gnev, paniku i frustracije u Vašingtonu. Jer, gubeći u Siriji, Vašington gubi uticaj u svetu.

S druge strane, Rusija je uspela da u Siriji uradi sve ono što zapadna koalicija na čelu sa SAD mesecima pre toga nije - da promeni tok borbe i raspored snaga, oslabi teroriste i poveća svoj uticaj ne samo na Bliskom istoku već u celom svetu. Drugačije rečeno, intervencijom u Siriji Rusija se vratila na svetsku scenu kao velika sila, potvrđujući da globalni poredak postaje multipolaran.

Prethodnih meseci Rusi su uporno pozivali Zapad da uđe u koaliciju u borbi protiv terorizma i, za razliku od Amerikanaca, nudili su konkretne mere i rešenja. Međutim, kao odgovor dobili su agresivnu retoriku SAD - jezik pretnji, ucena, sankcija. Ulje na vatru dodatno dolivaju i huškačke izjave američkih zvaničnika.

Da li će se svetske sile "sudariti" u Siriji

Teško je predvideti šta će Amerika da uradi ako "odluči" da su je u Siriji ponizili i saterali u ćošak. Recimo, da uradi ono što odavno želi - da počne da bombarduje Asadove snage, ali ne "greškom" već otvoreno. Šta će Rusija da uradi - da li će da zaštiti svoje "saveznike" i direktno udari na SAD?

To bi definitivno označilo početak trećeg svetskog rata. Ruski eksperti se nadaju da do "velikog rata", ipak, neće doći, mada ne isključuju mogućnost da vojnog konflikta SAD i Rusije u Siriji, jer je "glavni cilj poništenog sporazuma upravo bio da to spreči".

Mnogi stručnjaci navode da je do "sudara" supersila u Siriji već došlo.

- Nažalost, vojni konflikt Rusije i SAD u Siriji je moguć. Štaviše, on se indirektno i dogodio - Amerikanci su bombardovali položaje sirijske vojske (u Deir el Zoru), gde su se nalazili ruski vojni savetnici, a ruska strana je raketirali teroriste, među kojima ima i Amerikanaca - smatra vojni politikolog Aleksandar Perendžijev.

Prekid pregovora između Vašingtona i Moskve mogao bi da podstakne SAD na isporuku oružja, obuku i veću logističku podršku tzv. "umerenoj opoziciji", bilo direktno ili preko Turske ili zemalja Persijskog zaliva.

- Amerikanci su već otišli predaleko, ali to nije kraj, jer niko neće ustupiti Alep Asadovoj vojsci. SAD će povećati svoju ulogu u ratnim dejstvima, pre svega isporukama modernog naoružanja, poput onog iz kojeg je oboren ruski helikopter Mi-35 u julu 2016. godine. Postoji mogućnost isporuka sistema PVO koji mogu da obaraju ciljeve na visini do sedam hiljada metara. Osim toga, SAD će povećati broj NATO savetnika. Sve to donekle liči na korejski ili vijetnamski scenario. U stvari, direktan rat između SAD i Rusije je već u toku. Ko i iz čega obara ruske helikoptere? Zna se koliko je potrebno napora za obuku kvalitetnog nišandžije. Ili stvarno mislite da oni prolaze obuku na teritoriji koja je pod kontrolom Islamske države? - kaže za "Sputnjik" direktor Centra za bliskoistočne i srednjoazijske studije Semjon Bagdasarov.

Eksperti navode da nije najjasnije šta će se dešavati posle predsedničkih izbora u SAD, jer se ne zna ko će doći na vlast. Aktuelna vašingtonska administracija radi po principu "što gore, to bolje". Ipak, predviđaju da će situacija ostati ista ukoliko na vlast dođe Hilari Klinton ili će se čak pogoršati, a da će Donald Tramp, u slučaju pobede, gledati da izgladi odnose sa Rusijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online