Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.10.2016.
10:04
Vestionline, Sputnjik A

Američki general otkrio detalje o raspoređivanju NATO u Poljskoj

Komandant američkih snaga u Evropi, general Ben Hodžis izjavio je da će u Poljskoj u februaru biti raspoređena teško naoružana brigada, a vazduhoplovni bataljon na proleće 2017.

Reuters
NATO stiže na rusku granicu

U intervjuu za Radio Poljsku, Hodžis je objasnio planove NATO-a za pojačavanje svog prisustva u Istočnoj Evropi prema dogovoru na samitu u Varšavi.

Kao prvo, mere uključuju pojačano prisustvo i posvećenost Vašingtona da obezbedi borbenu jedinicu oklopne brigade.

- Ova brigada stići će iz Fort Karsona u Koloradu do luke Bremerhaven u Nemačkoj polovinom januara. Zatim će se, kao deo vežbe, brzo kretati do zapadne Poljske. Do polovine februara cela brigada stići će u Poljsku, prolazeći kroz ono što mi zovemo RSOI: prijem, postavljanje, kretanje nadalje i integraciju. Kada bude završila proces, brigada će početi svoju devetomesečnu rotaciju. Jedan njen deo biće u baltičkim zemljama, deo će biti u Rumuniji i Bugarskoj, ali će većina ostati u Poljskoj - rekao je Hodžis.

On smatra da će brigada biti stacionirana u Poljskoj, jer je ta zemlja idealna lokacija sa koje može da se kreće i na sever i na jug.

General dodaje da će na proleće, najverovatnije u martu i aprilu, vazduhoplovni bataljon biti raspoređen u vazduhoplovnu bazu Povidz u Poljskoj.

Egzistencijalna pretnja Poljskoj

SAD će, takođe, postaviti eskadron "Strajker" u Nemačkoj.

- To je odlična jedinica. Oni su već započeli program obuke u okviru pripreme za ovu misiju - navodi NATO general. Ovaj bataljon stići će u aprilu, a do kraja aprila biće potpuno operativan. Ova jedinica će biti pod operativnom kontrolom NATO-a.

Proteklih godina Varšava, kao jedna od najbližih američkih saveznica u Istočnoj Evropi, snažna je pristalica pojačanog vojnog prisustva NATO-a u Istočnoj Evropi. Nakon ujedinjenja Krima sa Rusijom i početka sukoba u istočnoj Ukrajini, "ruska pretnja" bila je jedan od ključnih tačaka u retorici Varšave prema Moskvi, u cilju opravdavanja širenja NATO-a u regionu.

Pozivajući se na "rusku pretnju" poljsko Ministarstvo odbrane spremno je da potroši milijarde na svoju vojnu modernizaciju. Konkretno, govoreći na konferenciji u aprilu, poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski tvrdio je da Rusija predstavlja "egzistencijalnu pretnju" Poljskoj. Međutim, vlada Rusije i mnogi analitičari više puta su ponavljali da je ova "pretnja" umišljena i da Moskva ne planira da napadne Poljsku.

Tokom Varšavskog samita NATO-a generalni sekretar Jens Stoltenberg izjavio je da će pakt 2017. pojačati svoje istočno krilo u Poljskoj i baltičkim zemljama sa četiri dodatna bataljona. Kremlj je ovu odluku opisao kao narušavanje osnovnih načela odnosa NATO-a i Rusije. Kao odgovor na ovo, Rusija je najavila uspostavljanje tri nove divizije, od koje se svaka sastoji od gotovo 10.000 vojnika. Divizije će biti raspoređene na zapadnoj granici Rusije.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online