Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.10.2016.
10:11
Vestionline, Sputnjik A

Naplata: Iračani traže odštetu za invaziju SAD

U svetlu nacrta zakona koji je usvojio Kongres SAD, a koji omogućava porodicama žrtava terorističkog napada 11. septembra da tuže Saudijsku Arabiju, Iračani zahtevaju od svog Parlamenta da traži odštetu za američku invaziju na Irak.

Reuters
Da li Iračani imaju ikakve šanse da naplate odštetu od Amerikanaca?

Nakon što je Kongres SAD usvojio "Zakon o pravdi protiv pokrovitelja terorizma (JASTA)", koji obara načelo suverenog imuniteta i omogućava porodicama žrtava terorističkog napada da tuže Saudijsku Arabiju, jedna grupa u Iraku poslala je zahtev Parlamentu da pripremi tužbu u kojoj se traži kompenzacija od SAD za invaziju na Irak 2003. godine.

Lobistička grupa "Arapski projekat u Iraku" videla je mogućnost da zatraži odštetu od Sjedinjenih Američkih Država zbog kršenja zakona i ljudskih prava od strane američkih snaga, nakon američke invazije u kojoj je svrgnut pokojni irački predsednik Sadam Husein 2003. godine, prenosi televizija "El Arabija".

- To je podstaklo kompletnu istragu zbog ubijanja civila, gubitka imovine, mučenja pojedinaca i drugih maltretiranja od strane američkih snaga - prenosi televizija.

Iračka grupa prva je iskoristila mogućnost presedana, koji pruža taj američki zakon, u obaranju načela suverenog imuniteta. Američki predsednik Barak Obama pokušao je da stavi veto na taj zakon, ali je njegov veto oborio Senat.

Usvajanjem tog zakona i omogućavanjem porodicama žrtava da tuže Saudijsku Arabiju, Senat je omogućio da se pokrenu tužbe za traženje odštete zbog aktivnosti svoje spoljne politike širom sveta.

Dan nakon što je Senat usvojio zakon, bivši republikanski senator Lari Presler izrazio je bojazan da bi, kao veteran rata u Vijetnamu, sada mogao da se suoči sa tužbom. Kao veteran rata u Vijetnamu, skoro sigurno bi mogla da me tuže vlasti ili državljani Vijetnama, izjavio je Presler.

U subotu je podneta prva američka tužba na osnovu zakona JASTA, u kojem se navodi da je Saudijska Arabija pružala materijalnu podršku Al Kaidi i njenom lideru Osami bin Ladenu. Žalbu je podnela Stefani Ros de Simon, čiji je suprug, komandant mornarice, ubijen u Pentagonu 11. septembra.

Saudijska Arabija negira bilo kakvu krivicu za te terorističke napade i upozorava da bi mogla da bude primorana da proda više milijardi dolara vrednu imovinu u SAD da bi izbegla sankcije ukoliko JASTA postane zakon, što je potez koji bi mogao da destabilizuje američki dolar.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online