Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.09.2016.
21:46
Vestionline A

VIDEO: Putin sprema nove udare na džihadiste

Zbog pogoršanja situacije oko Sirije Rusija je povećala broj svojih aviona u bazi Hmejmim kod Latakije.

commons.wikimedia.org/DmitriyPichugin
Ruski bombarderi prebačeni u Siriju   (Foto: Ilustracija)

Rusija je reagovala na pretnje Amerike pretnje da će u Siriji primeniti svoj "plan B" koji predviđa intenzivnije avio-udare, dodatne količine naoružanja "umerenoj opoziciji" i prebacivanje na Bliski Istok novih bataljona komandosa.

Moskovski list "Izvestija" objavio je da su u Siriju već prebačeni novi bombarderi Su-24 i Su-34, a da su jurišni Su-25 u pripravnosti na ruskim aerodromima.

Kako navode "Bude li potrebno, avio-grupacija Vojno-kosmičkih snaga u Siriji biće dodatno pojačana u roku 2-3 dana. Su-25 su već spremni za poletanje, a njihove posade su u režimu očekivanje komande za kretanje u Siriju“.

U Siriju je stiglo samo nekoliko Su-24 i Su-35, ali su u Hmejmim vraćeni avioni koji su poslednjih meseci bili povučeni u Rusiju radi "tehničkog održavanja".

Moskovski vojni ekspert Anton Lavrov, autor knjige "Sirijska granična linija“, objasnio je zbog čega će težište biti na upućivanju u bazu Hmejmim upravo Su-25.

- Suhoji neće biti korišćeni kao jurišni avioni, već kao bombarderi koji bombe bacaju sa velikih visina. U poređenju sa Su-24 i Su-35, Su-25 je jednostavna i laka mašina koju je prosto pripremiti za borbeni zadatak. Ako Su-34 može za dan da ima dva borbena leta, Su-25 može da ih ima 10. Za svaki takav avion ima po nekoliko pilota, što će omogućiti da se teroristi bombarduju praktični neprekidno i da im se ne da nikakav predah - rekao je ekspert.

Lavrov naglašava da svi ruski avioni u Siriji imaju svoju "specijalizaciju“.

- Su-24 imaju savršenije nišane i veću preciznost pri lošim vremenskim prilikama, a Su-34 sam može da otkriva ciljeve i koristi visokoprecizno oružje. Su-25 su prošli modernizaciju i mogu cilj promašiti najviše nekoliko metara. Raspolaže automatizovanim sistemom za bombardovanje koji koristi koordinate dobijene od izviđača. Uloga pilota je samo da uzleti i dovede avion u blizinu cilja - naveo je on.

 Moskva slanjem dodatnih aviona u Siriju demonstrira "spremnost za odlučna dejstva u slučaju dovođenje u pitanje prekida vatre i pregovora", rekao je predsednik ruskog Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Fjodor Lukjanov .

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online