Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.09.2016.
20:39
Vestionline A

Da Hitler nije odustao od ovog ostrva, pobedio bi u Drugom svetskom ratu

Tok Drugog svetskog rata zauvek je promenjen kad je Hitler odustao od okupacije engleskog ostrva Vajt, tvrde analitičari.

commons.wikimedia.org/Bundesarchiv, Bild 183-R27373 / CC-BY-SA 3.0
Jedno ostrvo moglo da promeni tok istorije

Analiza nemačkih vojnih dostignuća otkrila je da je Hitler prvi predložio plan, koji bi, da je uspeo, omogućio nemačkim snagama idealnu poziciju za bombardovanje Britanije, koja bi se teško odbranila od tog napada.

Vojni istoričar doktor Robert Forzik veruje da bi se Britanci borili da odbrane ostrvo, ali da bi u tome teško uspeli.

Osvajanje ostrva Vajt Nemcima bi omogućilo bazu koja bi se nalazila na samo 6-7 kilometara od britanske obale, odakle bi imali pristup vitalnim civilnim aerodromima. To bi im sigurno garantovalo uspeh invazije, poznate kao "Operacija morski lav", koja zbog Hitlerovog odustajanja nikad nije sprovedena.

Hitlera su na kraju njegovi pomorski komandanti odgovorili od invazije, plašeći se britanskih podmornica i preuveličavajući broj suparničkih vojnika. Firer je kasnije zažalio što je poslušao svoje savetnike.

Međutim, invazija sa ostrva Vajt nije bila skroz isključena. Doktor Robert Forzik u svojoj knjizi "Marširamo protiv Engleske", tvrdi da je to moglo da bude taktičko iznenađenje.

- Pošto je ostrvo Vajt odvojeno od glavnog kopna moreuzom Solent, rizik od britanskih jakih kontranapada bi bio jako mali. Da su imali ovo ostrvo operacija "Morski lav" bi bila više izvodljiva i ne bi se odustalo od nje. Nemačka artiljerija raspoređena na severnoj strani ostrva mogla bi da gađa kopno i prisili Kraljevsku mornaricu da povuče svoje razarače iz pomorske baze u Portsmutu - ističe Forzik.

Pisac dodaje da bi ostrvo, osim blizine kopnu, obezbeđivalo i prinudno sletanje nemačkim avionima koji su oštećeni u sukobima sa Kraljevskom avijacijom.

Osvajanje Vajta Hitlerova ideja

Doktor navodi kako je lično Hitler predložio Vajt kao metu koju treba osvojiti.

- Znamo da je Hitler stalno pozivao na ostvarivanje ideje da se zauzme Vajt, što se i nalazi u firerovoj direktivi broj 16. Kasniije je priznao da je pogrešio što je dopustio svojoj mornarici da ga odgovori od toga - kaže Forzik.

Po rečima stručnjaka ostrvo bi moglo da primi oko 4000 vojnika za dva dana, a Britanci, s obzirom na vojne obaveze na drugim mestima, to ne bi gledali kao na prioritetnu lokaciju koju bi branili.

- Da se operacija izvela i da je bila neuspešna, mogla bi da se opiše samo kao racija, a ne invazija. Međutim da je uspela, imala bi taktičku i propagandnu vrednost za dalje borbe protiv Britnaije u 1941. godini - kaže doktor.

Britanski feldmaršal Alan Bruk, je govorio, kako su važni vojni faktori ukazivali na to da su Nemci bili sposobni za zauzimanje bar istočne polovine ostrva Vajt, a u tom slučaju, Britanci bi teško mogli da ih dalje zaustave.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online