Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.09.2016.
03:00
B. Božin - Vesti A

TTIP znači cepanje Evrope

Najveći broj prognoza vezanih za trgovinski sporazum između EU i Amerike bazira se na spornim modelima računanja i baratanja brojkama koje zbog tajnosti pregovaranja predstavljaju samo slobodne procene, pišu nemački portali. U suštini, sporazum TTIP preti da ubrza dezintegraciju u Evropi, pre svega na tržištu rada, pokazala je studija jednog od portala.

Tanjug/AP
Protiv sporazuma: Protesti protiv TTIP u Berlinu

Komisija EU se u pogledu na TTIP poziva na prognoze koje predviđaju brojne pozitivne efekte za članice EU. Međutim, te prognoze treba tek uslovno da se prihvate, a razlog je u spornoj metodici preko koje se do njih došlo.

Primera radi, tri od četiri oficijelne studije primenjuju isti "ekonomski model obračunavanja opšte ravnoteže, kao i u potpunosti ili delimično iste podatke za kvantifikaciju necarinskih mera i sličnih ekonomskih podataka za pojedine zemlje", navodi se u studiji. Ovaj model međutim, zbog svojih karakteristika nije u stanju da pruži pouzdane podatke o uticaju TTIP-a na tržište rada.

Primenom jednog drugog globalnog modela Ujedinjenih nacija, TTIP će za Evropu značiti pad BDP-a, ličnih zarada i zaposlenja.

- Može se očekivati povećanje nestabilnosti u finansijskom sektoru i kontinuirani trend pada stopa plata. Procena po modelu UN vodi Evropu mnogo verovatnije ka ekonomskom raspadu nego ka daljoj integraciji - kaže autorka studije Stefani Šnajder.

Samo o pozitivnim efektima

Da bi se donela prava odluka, mora se informisati kako o šansama tako i o rizicima, kaže autorka studije. Zbog toga zabrinjava što EU samo govori o prednostima i pozitivnim efektima, a isključuje negativne implikacije. Otuda postoji "realna opasnost da pogrešna procena efekata TTIP može da dovede do znatnih socijalnih problema u EU".

Tako se pozitivne prognoze baziraju na ciframa koje same po sebi ne važe kao sigurni izvori. Tajnost TTIP pregovora uslovljava da nema konkretnih podataka, a koliko je Grinpisu bilo omogućeno da vidi, EU i Amerika u pregovore idu sa različitih pozicija. Kako će se postići jedinstvo, još uvek je nejasno, a to je odlučujuće za standard, život i rad građana EU, navodi se u studiji.

Rezultati istraživanja nezavisnog Tufts univerziteta su pokazali da će TTIP na severu Evrope, dakle u Nemačkoj, Holandiji i Skandinaviji, dovesti do buma u segmentu niskih zarada, jer bi 600.000 klasičnih radnih mesta moglo da bude ukinuto.

Na taj način bi se u Evropi uvezao vladajući američki trend, naizgled pozitivni brojevi u zapošljavanju za poslednjih nekoliko godina vezani su za rast u sektoru niskih zarada, dok broj klasičnih industrijskih radnih mesta pada. Čak je i Obama u jednom svom govoru ukazao da ovaj razvoj vodi ka gubljenju značaja sindikata i da je to jedan od ključnih faktora za uspeh kandidata Donalda Trampa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online