Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 26.09.2016.
10:59
rs.sputniknews.com A

Džaba se Rusi i Kinezi bune: Američki reketni štit stiže u Južnu Koreju

Uprkos zabrinutosti Kine i Rusije, zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država tvrde da su Vašington i Seul postigli sporazum o raspoređivanju THAAD sistema u Južnoj Koreji, o kojem se ne može pregovarati.

wikipedia.org/The U.S. Army
Iz Vašingtona tvrde da je THAAD sistem odgovor na provokacije Pjongjanga

THAAD sistem bi trebalo da bude razmešten u Južnoj Koreji do kraja 2017. kao odgovor na nuklearne rakete koje je Severna Koreja nedavno testirala.

Ovaj plan je oštro kritikovao Peking, koji ovaj sistem vidi kao meru koju Vašington namerava da iskoristi za odvraćanje Kine pre nego za rešavanje problema zloglasnog nuklearnog programa Severne Koreje.

Moskva je saopštila da raspoređivanje THAAD sistema u Južnoj Koreji ne samo što "provocira Pjongjang ka novim nerazumnim koracima", već utiče i na interese Rusije. Načelnik odeljenja za nekorišćenje i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mihail Uljanov rekao je da će Rusija uzeti u obzir u svojim vojnim planovima raspoređivanje ovih sistema.

Međutim, odgovarajući na pitanje da li će se razgovori o THAAD-u nastaviti, pomoćnik američkog državnog sekretara za Istočnu Aziju Danijel Rasel odgovorio je sa čvrstim "ne".

- Dve zemlje već su donele odluku - rekao je Rasel novinarima.

Najava je saopštena uoči pete nuklearne probe Pjongjanga, pre oko dve nedelje. U govoru od 23. septembra, severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho rekao je da je nuklearni arsenal jedini način da se zemlja zaštiti od SAD.

Međutim, Ujedinjene nacije pripremaju svežu rundu sankcija protiv Pjongjang kao dodatak sankcijama koje su već na snazi. Rasel je rekao da će nove sankcije biti predstavljene u bliskoj budućnosti.

- Severna Koreja eksploatiše međunarodni sistem u cilju postizanja ilegalnog nuklearnog i raketnog programa koji preti kako njihovim susedima tako i regionalnom miru i bezbednosti - rekao je Rasel na konferenciji za novinare.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2016. 11:45
Juzna Koreja kao americki satelit je osudjena na propast....
Ponedeljak 26.09.2016. 12:18
izgleda da ovi amerikanci ne čitaju dovoljno vesti online pa ne znaju kakvo moćno novo super mega giga oružje ima rusija inače se ne bi usudili da rade bilo šta bez putinovog odobrenja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online