Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.09.2016.
09:46
aljazaeera.net, Vestionline A

VIDEO: Šta je to posvađalo SAD i S. Arabiju?

Američki predsednik Barak Obama najavio je da će staviti veto na zakon koji bi žrtvama napada izvedenog 11. septembra omogućio da tuže Saudijsku Arabiju. Ali, analitičari smatraju kako postoji dovoljno podrške u Kongresu da nadjača eventualni veto, što bi bio presedan u 8 godina koliko je Obama u Beloj kući.

Reuters
Obama ubeđuje saudijskog kralja Salmana

Poznavaoci prilika kažu da je reč o promeni američke politike u regiji.

- Saudijska Arabija - saveznik ili neprijatelj? Ponekad mislim da je oboje - kaže američki senator Rend Pol.

Godinama se to pitanje postavlja u Vašingtonu, ali samo u privatnim krugovima. Malo ko je mogao da predvidi da će o tome otvoreno raspravljati, ni manje ni više nego u Senatu.

Obamina administracija upozorava da će već zategnuti odnosi postati mnogo gori. On čini sve da smanji napetosti i spreman je da stavi veto na zakon koji bi omogućio žrtvama napada od 11. septembra da tuže tu bliskoistočnu kraljevinu pod izgovorom da štite Amerikance.

- Američka vlada, pripadnici vojnih snaga, čak i američke kompanije mogle bi da budu tužene na sudovima širom sveta - izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Protivnici tvrde da je Americi potreban savez sa Saudijcima kako bi držali Iran pod kontrolom.

Zakon o napadu od 11. septembra verovatno će biti izglasan, jer ima dovoljnu podršku da se poništi Obamin veto. Saudijska vlada odgovorila je brzo i platila je milione dolara lobistima. Istovremeno, saudijski zvaničnik upozorava da će, ako sporni zakon bude izglasan, Saudijska Arabija će destabilizovati američku ekonomiju prodajom stotina milijardi dolara američkih obveznica i drugih sredstava u SAD-u.

To je potez kojim bi izgubili još više prijatelja u Vašingtonu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2016. 19:04
Saudijska kraljevska porodica (negde oko 5000 clanova bliskih i daljih rodjaka) ima samo jednu zelju; o kojoj non stop sanja...A to je, kako ostati na vlast...Opljackali su svoje gradjane i nakupovali ogromno bogastvo koje su deponirali po cjelome Zapadnom svjetu, sto po bankama a sto kupovinom basnoslovnih nekretnina i biznisa...Taj strah od gubitka vlasti nagnao ih je na zajednicku akciju sa Amerikancima i drugim Zapadnim obavestajnim agencijama, da podriju sigurnost citavog svjeta a narocito muslimanskih zemalja...Sve dok Muslimani na globalnom nivou imaju problema u isto vrijeme niko nece prozvati Saudijce i traziti odgovornost od njih...Dok u medjuvremenu svjet se gushi u raznoraznim problemima...Kraljevska porodica nastavlja sa svojim uzivanjima i daljim gomilanjem svojih mat-erijalnih potencijala...
Ponedeljak 26.09.2016. 19:06
Ovo nije novost i iznenadjenje. Vec duze vremena je poznato da je Saudiska Arabija sa americkom vladom bila umjesana u 9 septembar. Teorije zavjere nisu vise teorije, istina uvek izadje na vidjelo, nazalost kasno za pob-ijene i unesrecene ljude. Pojma nemam zasto je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir? On nije nista bolji od predhodnika, cak je mozda i gori jer je lukaviji. Saudiska Arabija je najveci finansijer terorizma i IS, a podrzavaja je velikodusno amerika, slanjem oruzja i cutanjem o zlocinima kraljevske porodice protiv civila u Jemenu i Siriji, da ne pominjem sta su radili u Bosni...Nadam se da ce se demokratija vratiti u Ameriku posle izbora, jer tamo sada nije ostalo ni slovo "d" od demokratije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online