Subota 24.09.2016.
09:46
aljazaeera.net, Vestionline

VIDEO: Šta je to posvađalo SAD i S. Arabiju?

Reuters
Obama ubeđuje saudijskog kralja Salmana

Poznavaoci prilika kažu da je reč o promeni američke politike u regiji.

- Saudijska Arabija - saveznik ili neprijatelj? Ponekad mislim da je oboje - kaže američki senator Rend Pol.

Godinama se to pitanje postavlja u Vašingtonu, ali samo u privatnim krugovima. Malo ko je mogao da predvidi da će o tome otvoreno raspravljati, ni manje ni više nego u Senatu.

Obamina administracija upozorava da će već zategnuti odnosi postati mnogo gori. On čini sve da smanji napetosti i spreman je da stavi veto na zakon koji bi omogućio žrtvama napada od 11. septembra da tuže tu bliskoistočnu kraljevinu pod izgovorom da štite Amerikance.

- Američka vlada, pripadnici vojnih snaga, čak i američke kompanije mogle bi da budu tužene na sudovima širom sveta - izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Protivnici tvrde da je Americi potreban savez sa Saudijcima kako bi držali Iran pod kontrolom.

Zakon o napadu od 11. septembra verovatno će biti izglasan, jer ima dovoljnu podršku da se poništi Obamin veto. Saudijska vlada odgovorila je brzo i platila je milione dolara lobistima. Istovremeno, saudijski zvaničnik upozorava da će, ako sporni zakon bude izglasan, Saudijska Arabija će destabilizovati američku ekonomiju prodajom stotina milijardi dolara američkih obveznica i drugih sredstava u SAD-u.

To je potez kojim bi izgubili još više prijatelja u Vašingtonu.

2024 © - Vesti online