Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 23.09.2016.
12:04
Vestionline A

I Rusi tvrde: ID koristi hemijsko oružje!

Ministarstvo inostranih poslova Rusije ne isključuje mogućnost da je Islamska država zaista primenila hemijsko oružje u Iraku protiv američkih i iračkih vojnika.

Reuters
Hemijsko oružje sve češće oružje džihadista

- Mislim da je to blisko istini. Islamska država je više puta koristila hemijsko oružje ne samo u Siriji, već i u Iraku. To su već dobro poznate činjenice - rekao je direktor odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva inostranih poslova Rusije Mihail Uljanov.

Po njegovim rečima, ovo je glavni dokaz da je potrebno primeniti hitne mere protiv hemijskog terorizma.

- Ovo je još jedan dokaz da je neophodno da se preduzmu hitne mere protiv takozvanog hemijskog terorizma, ne samo na regionalnom nivou Sirije i Iraka, već i u globalnim okvirima - dodao je Uljanov.

Nešto ranije je američko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo da su militanti Islamske države verovatno koristili hemijsko oružje u napadu na vojnu bazu u Iraku, u kojoj su se nalazili američki vojnici.    

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.09.2016. 21:06
Hemijsko oružje se intenzivno koristi od Prvog svetskog rata, kada su ga po prvi put masovno upotrebili Nemci protiv sila Antante u Belgiji, usmrtivši ili teško povredivši hlorom više od 5.000 neprijateljskih vojnika. Ono spada u oružje za masovno uništenje i kao takvo podleže posebno strogim međunarodnim pravilima. U zavisnosti od vrste prouzrokuje strahovite patnje civilnog stanovništva i ostavlja trajne posledice na život i zdravlje onih koji uspeju da prežive. NJegova proizvodnja i skladištenje su zabranjeni Konvencijom o hemijskom oružju potpisanom 1993. godine, koja je stupila na snagu 1997.
Nedelja 25.09.2016. 21:07
Najmasovnije je korišćeno i iračko-iranskom ratu koji je trajao od 1980. do 1988. godine i odneo desetine hiljada života. Hemijsko oružje je korišćeno je i u mirnodopskim uslovima. Najpoznatiji primer je kada je Sadam Husein kombinacijom sarina i sumpora u Halabdži 1988. usmrtio 5.000 Kurda.
Nedelja 25.09.2016. 21:07
U svom arsenalu ga i danas imaju mnoge vojske sveta, između ostalog i SAD i Rusija. NJime je do građanskog rata u toj zemlji raspolagala i sirijska vojska. Najveći deo je uništen u skladu sa sporazumom Sirije, SAD, Rusije i UN-a, dok je jedan deo tokom napada na kasarne sirijske vojske završio u rukama terorističkih formacija, koje se nisu libile da ga nekoliko puta upotrebe, sa katastrofalnim posledicama. Upotrebu hemijskog oružja od strane terorista je potvrdila i Karla del Ponte, ali to nije izazvalo pažnju zapadnog dela međunarodne zajednice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online