Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.09.2016.
11:23
Vestionline A

Putin pravi novi KGB

Ruske tajne i službe bezbednosti trebalo bi da budu sveobuhvatno reformisane formiranjem ruskog Ministarstva za državnu bezbednost - ili skraćeno MGB, što je nemački "Dojče vele" nazvao "povratkom KGB-a".

Reuters
Putin pravi novi KGB

To novo "superministarstvo" trebalo bi da bude uspostavljeno spajanjem FSB-a, Inostrane tajne službe bezbednosti, uz priključenje i Federalne služba nadzora (FSO), koja brine o bezbednosti visokih političara i državnih službenika, prenosi "Dojče vele" pisanje ruskog "Komersanta". 

- Vladimir Putin, koji je u vreme Sovjetskog saveza i sam bio oficir KGB-a, reformiše tajne službe pre predsedničkih izbora 2018. što "faktički predstavlja ponovno uspostavljanje sovjetskog KGB-a", ocenjuje ruski list "Komersant".

Sveobuhvatna reforma tajne službe počela je u proleće ove godine, osnivanjem Ruske garde. Ta nova organizacija osnovana je na bazi tzv. internih trupa jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i slična je jedinicama vojske. Ruska garda podredena je lično Putinu.

Ruski list navodi da je na čelu te garde nekadašnji Putinov telohranitelj Viktor Solotov. 

Zvaničnici u Moskvi "Komersantov" izveštaj do sada nisu ni potvrdili, ali ni demantovali a Putinov portparol Dmitrij Peskov u ponedeljak o tome nije hteo da govori, piše "Dojče vele".

Rusija bi pre predsedničkih izbora 2018. godine trebalo da dobije Ministarstvo za državnu bezbednost, "čime bi moćni sovjetski KGB, pod drugim imenom mogao da vrati Staljinovo vreme" piše "Dojče vele".

Nemački medij navodi i da postoje rasprave oko imena novog ministarstva, s obzrom da je MGB "opterećen istorijom".

- Ozloglašena tajna služba nosila je ime MGB od 1946. pa do Staljinove smrti 1953. godine. Tačno je da se radi samo o nekoliko posleratnih godina, ali to je vreme užasne Staljinove represije, podseća ruski publicista Oleg Kašin za "Dojče vele".

Prema istraživanjima nezavisnog Instituta za istraživanje javnog mnjenja Levada-centar , objavljenim u martu, 54 odsto Rusa pozitivno gleda na Staljinovu ulogu u Sovjetskom Savezu. 
Kada se u tom kontekstu sagledaju reforme tajnih službi i preimenovanje FSB-a u MGB, onda to deluje samo kao "tačka na i", zaključuje "Dojče vele".

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.09.2016. 21:39
"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас ист-ребили када би знали да неће добити по зубима." ______Владимир Путин
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online