Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.09.2016.
10:00
Vestionline, Sputnjik A

"Protivnici referenduma skrivaju šta se sprema u BiH"

Ako se desi ono čime preti Sefer Halilović, mi smo istog trenutka izvan Bosne i Hercegovine, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pred odlazak u Moskvu.

Tanjug
Dodik ode kod Putina na redovne konsultacije

U intervjuu za "Sputnjik" Dodik navodi da je u "redovnim konsultacijama sa predsednikom Putinom", kao i da će ga tokom sastanka u Moskvi kao "predsednika zemlje koja je članica Saveta za implementaciju mira u BiH, zemlje koja je odigrala nesumnjivu ulogu u zaustavljanju rata na Balkanu i dala veliki doprinos miru, informisati o stanju u BiH i u tom pogledu o razvoju političke situacije onako kako je mi vidimo u RS i u regionu".

Navodeći da RS ima izrazitu opasnost od radikalnih islamskih grupa koje se šire u federaciji tamo gde je bošnjačka muslimanska vlast pod kontrolom, Dodik je kazao da Republika Srpska nesumnjivo predstavlja metu takvih terorista.

- Mi smo i ranije imali razgovore o tome da zajedno obučimo specijalizovane jedinice za borbu protiv terorista i u tom pogledu želimo da ojačamo saradnju. Radi se o sasvim normalnoj, legalnoj i legitimnoj poseti, a to što neki šire histeriju vezanu za to, deo je ukupnih animoziteta pre svega prema Rusiji a i prema nama - navodi lider RS.

Dodik ne očekuje da će Putin tražiti otkazivanje referenduma u RS, ističući da je referendum "stvar koja se ne može zaustaviti".

On je naglasio da u Ustavnom sudu BiH koji je zabranio odžavanje referenduma, između ostalih, sede dva predstavnika Bošnjaka koji su povezani sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem

- Radi se o tome da muslimani hoće ovom galamom da sakriju svoje terorističke potencijale koje ne uništavaju. A mogli ste da vidite u Njujorku samo nekoliko dana ranije na marginama Generalne skupštine UN da je austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc sazvao ministre regiona i da je utvrdio da je pojačan teroristički potencijal i islamizacija, pogotovu u BiH, Albaniji i na Kosovu. Konačno, jedna ocena u tom pravcu. E sad mi treba na to da zatvorimo oči i da ja kažem nekome ko dolazi iz EU koja ionako ne zna šta će sa sobom i glumi da je sve u redu i da se ništa ne dešava, a eto mi moramo da idemo putem EU, ona je mesto kuda mi idemo, a u suštini dok mi dođemo tamo, ona će se sama raspasti… To je ono što će se definitivno desiti - navodi Dodik.

Moguće proglašenje nezavisnosti RS

- Bakir Izetbegović je pre dva meseca na sastanku sa zapadnim ambasadorom kome ja znam ime i prezime, sedeo i razgovarao o tome koliko oružja i kakve namere eventualno imaju Bošnjaci ukoliko se ovo ili ono desi, i oni imaju toliko i toliko pušaka, ovoga-onoga, a onda su vršili procene šta RS ima i govorili - eto, mi smo kao nešto manje naoružani. A taj isti Zapad je obezbedio da se unište sve naše fabrike koje se bave oružjem i municijom a u Federaciji je ostalo šest fabrika oružja i municije koje rade i niko na Zapadu nije smatrao da je to problem. Sve fabrike koje smo imali od Brantunca, remontnog zavoda, Orla… Devastirali su. Ali to uopšte ne znači da RS nema potencijala. Prvo, ako bi se bilo kakvi pokreti te vrste dogodili, mi smo istog trenutka izvan BiH. Mi nemamo nameru ostati nijednog trenutka u zemlji u kojoj s druge strane dolazi nasilje - naveo je Dodik.

Na konstataciju da bi u takvoj situaciji RS proglasila nezavisnost ili se otcepila, Dodik odgovara:  - Bilo kakvi pokreti te vrste dovešće nas do toga da to uradimo, i mi ćemo se braniti. Govorim hipotetički o svemu, ali u svakom slučaju ne mora niko da sumnja…

Upitan da li RS u slučaju da je neko napadne ima mogućnosti i sposobnosti da se vojno odbrani, Dodik odgovara potvrdno, a na pitanje da li tu računa na Srbiju, kaže:

- Računam na svašta, računam pre svega na naš narod. Gledajte te muslimane koji misle da su neka gromada, da su neka siletina… Imate bolesnike tamo, frustrirane tipove. Ali mi znamo da oni misle da je to način i da je to rešenje. Od pre pet godina znamo da su imali nameru da prodru ovamo od Sarajeva, na Drinu. Njima je Drina nešto što misle, preko Sokoca tu da izbiju, jer ona kao nešto graniči. Lakše je braniti se nego napadati, to svakako.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online