Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 21.09.2016.
11:19
Tanjug, Vestionline A

"Putin neće odustati od Balkana - tamo je Zapad ponizio Ruse"

Obaveštajne kampanje koje Rusija vodi na Balkanu u proteklih osam godina, od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, deo su strategije stvaranja mišljenja o Rusiji kao velikoj sili i moćnom savezniku, kroz minimalna ulaganja u vidu donacija uključenim zemljama, piše "Vašington Post".

Reuters
Ko o čemu, Ameri o Rusima: Vladimir Putin trn u oku zapadnim silama

U tekstu se takođe navodi da ruska retorika nije u razlazu s retorikom medija na Balkanu pa tako u Beogradu egzistira 109 organizacija koje rade na promociji rusko-srpskih odnosa.

Međutim, ono što radi Rusija jeste da se predstavlja kao "veliki brat" Srbiji i prodaje priču kako ona poštuje vlade u Srbiji, Kosovu, Makedoniji, kao i Republici Srpskoj, i vidi ih kao sebi ravne.

Istovremeno, navodi list, mnogo veći broj Srba izjavljuje kako bi radije pristupili u savez sa Rusijom nego Evropskom unijom, iako ona ne nudi koherentnu alternativu.

Rusija, tvrdi list, radi i još jednu stvar, a to je odgovaranje balkanskih zemalja od priključenja NATO-u, te podstiče bliske vojne operacije sa svojom vojskom, a ovakva anti NATO kampanja mogla bi imati negativne posledice mirovne misije na Zapadnom Balkanu.

Američke obaveštajne službe i predstavnici zakona istražuju ono što smatraju prikrivenim operacijama kako bi se u Sjedinjenim Američkim Državama i njihovoj javnosti posejalo seme sumnje u susret predstojećim predsedničkim izborima.

Izgleda da su SAD spremne na izvlačenje pouka iz uplitanja Rusije u unutrašnjopolitičke odnose na Balkanu koji je značajan u Putinovoj spoljnoj politici.

Raspad Jugoslavije je u Rusiji shvaćen kao poniženje i podsticaj Zapada na ignorisanje Moskve. Putin, navodi se, nikada nije prestao da izražava zaprepaštenje zbog izgubljenog uticaja na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti.

Koristio je, kažu, preokrete i pokrete za nezavisnosti teritorija Balkana kao opravdanje za isticanje ruske moći za vreme borbi u Abhaziji i Južnoj Osetiji 2008. godine, kao i na Krimu 2014.

Istorijski, moć Rusije je zavisila od balkanskih država i to iz nekoliko razloga, a jedan od glavnih je taj što Rusi smatraju kako bi ujedinjenje svih Slovena u tzv. panslovenizam bilo optimalno tvrdeći da postoji posebna veza između ruskog i slovenskih naroda na Balkanu.

Glavni alati ruske obavještajne politike su televizijska i internet mreža RT, kao i online radijski i novinski portal Sputnjik Srbija, piše "Post". Glavna poruka upravo i glasi kako postoji posebna veza između ruskog i slovenskog, odnosno pravoslavnog naroda na Balkanu.

Autori i voditelji programa često pričaju o zajedničkoj slovenskoj istoriji i kulturi, posebno naglašavajući dugu i uspešnu upletenost Rusije u poslove zemalja Balkana.

Ovi mediji koriste i protivzapadnu retoriku te podržavaju ideje nastale među Srbima nakon NATO-ovog bombardovanja Jugoslavije 1999. godine o "patološkoj mržnji Slovena".

Rusija i dalje drži veto na priznanje genocida u Srebrenici, kao i na članstvo Kosova u UNESCO-u, a Zapad predstavlja kao kulturloški različito mesto koje nije u stanju da prepozna neverovatnu izuzetnost slovenskog naroda, zaključuje "Post".

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2016. 17:03
Balkan je vekovima bío strategijski veoma vazan za sve imperije i imperatore,pocev od Konstantina pa sve do dan danas, zato i nije nikakvog cudo da su tu uvek upletene intrige,verske obmane,spijunaze i sukobi stranih sila na tim teritorijama na nesrecu za sve narode koji tu zive......
Petak 23.09.2016. 17:07
Ja samo jedno znam - da je Vladimir Vladimirovič 90-ih bio na čelu Rusije, danas bi se sasvim druga priča pričala. No dobro, kroz istoriju su propale sve moćne imperije, propašće i ovi mundijalisti i to mnogo brže no što i najveći opimisti očekuju. Jedino je Rusija konstanta, koja, istina može biti na ko-ljenima, ali svako ko je kroz vjekove mislio da je može trajno unišiti, žesto-ko se preračunao. Tako da i ovi globalisti koji silom nameću svoj nakaradni sistem vrijednosti, ne mogu očekivati da će vedriti i oblačiti dovijeka!!!
Petak 23.09.2016. 17:11
Uopšte ne vidim šta je tu sporno što tekst kaže? Kaže tekst "pre bi Rusiju izabrali nego EU"..pa logično da bi pre RUS izabrali nego EU...da je EU iskrena prema nama naravno da bi birali EU,ali nas doživljava kao poslednju rupu na sviralu..hoće ceo narod da proglase genocidnim,pričaju nam priču kako je Kosovo "poseban slučaj"..a da ne pričamo o NATO !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online