Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.09.2016.
16:25
blic.rs A

Zbog ove naslovne strane Erdogan kipti od besa

Nemački list "Špigl" objavio je u sredu naslovnu stranu specijalnog izdanja posvećenog Turskoj u kome je oštro kritikovao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. U Ankari tako su oštro reagovali da je čak nemačka ambasada iz predostrožnosti zatvorena na 48 sati.

Uz naslov "Fokus Turska" i Erdoganov lik na naslovnoj strani, "Špigl" je objavio nadnaslov "Zemlja koja gubi slobodu", a potom u ispod izdvojio tri kategorije: diktator - Erdoganova politika posle puča, Kurdi - borba za vlastitu državu, te integracija - strah nemačkih Turaka.

Naslovnu stranu ilustruje istanbulska Plava džamija, čija su dva minareta prikazana kao raketa u trenutku lansiranja, što je očita aluzija na Erdoganovu izjavu iz 2002. godine kada je rekao da su "džamije su naše kasarne, kupole su naši štitovi, minareti su naši bajoneti".

Gotovo istog momenta kada je naslovna strana objavljena, stigla je oštra reakcije iz Erdoganovog kabineta. Naslovna strana okarakterisana je kao provokacija, iskrivljeno poimanje stvarnosti i predrasuda.

Reagovalo je i tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštenjem u kome se ova naslovna strana naziva ne samo provokacijom, već i uvredom za sve muslimane širom sveta jer je objavljena u vreme kada islamska zajednica slavi Kurban Bajram. U sapštenju se navodi i da "Špigl" stvara negativnu sliku o Turskoj i celom islamu.

Turska i situacija u toj zemlji često je bila tema Špigla, posebno nakon pokušaja vojnog puča. U svojim komentarima nisu štedeli Erdogana, ali ni Ankara nemački list, a sve je otišlo tako daleko da je tursko minstarstvo uskratilo akreditaciju dopisniku "Špigla" nakon čega je nemački list povukao svog novinara iz Ankare.

Posle poslednje naslovne strane "Špigla" nemačka ambasada zatvorena je na 48 sati u strahu da bi moglo doći do napada.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2016. 19:46
Covek je preporodio Tursku, kao gadafi Libiju, kao sto smo mi imali jaku Jugoslaviju, sve to bekome smeta pa pokusavaju da obmane javnost. Do juce su ti listovi za nas pisali da smo najgori narod da hocemo samo da ratujemo, da imamo diktatora itd. A sve to da bi nas unistili i posle bili dobri pa nas zaduzili da popravimo sve sto su nam srusili a da im vratimo po paprenim kamatama. Nadam se da ce se Turska izboriti i da joj nece nametnuti "demokratiju" kao Jugoslaviji, Libiji, Siriji, Iraku itd...
Nedelja 18.09.2016. 19:45
Svi koji smetaju americi su diktatori, samo je američka demokratija dobra koja prvo puca i ubija, a onda pita, naročito crnce. Toliko o demokratiji (američkoj) i diktatiru (koji ne odgovara americi). Uistalom, baš me briga za tursku, ali smo osetili "milosrdnog anđela".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online