Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.09.2016.
05:00
Z. Mirković - Vesti A

Lopove odao trag na traci

Sud u Beču izrekao je višegodišnju kaznu zatvora dvojici srpskih državljana zbog toga što su počinili, kako su to bečki mediji nazvali, "invaziju na kuću".

Reuters
Policajci na terenu

Dvojica osuđenih bili su optuženi da su sa trojicom saučesnika, koji su i dalje u bekstvu i za koje se pretpostavlja da su umakli u Srbiju, u februaru ove godine upali u vilu u 19. bečkom okrugu i tom prilikom opljačkali bračni par.

Prvooptuženi je osuđen na pet i po godina zatvora, dok je njegov rođak, koji već izdržava kaznu od 20 meseci zatvora zbog druge provale, dobio dodatnu kaznu od četiri godine zatvora.

Taj rođak je, kako pišu bečki mediji, provalu zbog koje je osuđen počinio samo tri dana pre nego što je sa rođakom upao u vilu u 19. bečkom okrugu.

Informacije iz novina

Iznoseći svoju odbranu, jedan od dvojice optuženih državljana Srbije je rekao da je dan posle napada iz novina pokušao da sazna da li su lekar i njegova supruga dobro.

Četiri meseca posle provale, policija je u trag jednom od članova bande ušla na osnovu DNK traga nađenog na lepljivoj traci kojom su provalnici vezali lekara i njegovu suprugu. Nakon hapšenja i priznanja osumnjičenog da je umešan u krivično delo, policija je brzo uhapsila i drugog osumnjičenog. Ubrzo je usledilo i suđenje tokom kojeg je objašnjeno kako je provala organizovana i počinjena.

- Državljani Srbije izvesno vreme su pratili lekara koji im je zapao za oko pošto je vozio skupoceni porše. U januaru, prvooptuženi je kontaktirao rođaka preko Fejsbuka i prilikom sastanka u jednom kafiću objasnili su mu plan provale. Pošto drugoosumnjičeni u to vreme nije imao posao, on je pristao da se pridruži grupi i da bude prevodilac, pošto dobro priča nemački. Njegov zadatak je bio da komunicira sa žrtvama i postavi im pitanje gde su nakit i novac - čulo se tokom suđenja. 

Uoči akcije, petočlana banda je iznajmila dva BMW-a kojima su se dovezli do vile.

- Nakon što su pozvonili na vrata, otvorila im je 71-godišnja žena, doktorova supruga. Ona je očekivala da se u to vreme s posla vrati njen muž, pa je bez provere otvorila vrata. Provalnici su tada upali u vilu, počeli da udaraju ženu i čak su joj vezali oči - rečeno je tokom suđenja, a prenose bečki mediji.

Tek u tom momentu drugooptuženi je ušao u kuću i na nemačkom rekao ženi da će sve biti u redu i da samo treba da ostane mirna.

- Kada se lekar vratio kući, razbojnici su ga napali, izudarali i vezali, posle čega je lekar priznao gde mu stoje pare i dragocenosti. Banditi su iz vile pobegli sa 70.000 evra - rečeno je na suđenju.

Rođaci u bandi

Bečki mediji pišu da su bandu činila petorica rođaka, a tokom suđenja je utvrđeno da su razbojnici upad u vilu počeli da planiraju mesec dana pre akcije. Zašto su izabrali lekara kao žrtvu, to prvooptuženi Srbin, koji živi duže od deset godina u Beču, nije mogao da objasni, ali je jasno da su očekivali da kod žrtve nađu veću količinu novca i dragocenosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online