Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.09.2016.
00:10
B. Božin - Vesti A

Nemci uhapsili trojicu islamista

Pripadnici savezne kriminalističke službe BKA i specijalne jedinice savezne policije GSG-9 juče su u zoru upali u tri izbeglička centra u severnim pokrajinama Šlezvig-Holštajnu i Donjoj Saksoniji, zbog sumnje da u njima deluje teroristička ćelija Islamske države (ID).

Tanjug/AP
Groshansdorf: Izbeglički smeštaj u kojem su se krili islamisti "spavači"

U akciji je učestvovalo ukupno 200 policajaca, koji su pretres izvršili u šest objekata.
Tom prilikom su uhapšena trojica Sirijaca: Mahir al-H. (17), Mohamed A. (26) i Ibrahim M. (18), i to u Arenzburgu i Groshansdorfu, istočno od Hamburga, i u Rajnfeldu blizu Libeka. Zaplenjeno je takođe više mobilnih telefona, diskova i dokumenata.

Ova trojica se sumnjiče da su u novembru prošle godine došli u Nemačku po nalogu Islamske države - ili da izvrše već utvrđeni plan ili da se pripreme za dalje instrukcije.

Povezani sa pariskim napadačima

Ova trojka je povezana sa teroristima iz Pariza, rekao je posle njihovog hapšenja nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, dodajući da su oni možda pripadali "ćeliji spavača". Njih trojica su koristili istu mrežu za šverc migranata kako bi stigli iz Sirije u Evropu i imali su lažne sirijske pasoše koji su napravljeni "u istoj radionici" kao i pasoši napadača iz ID u Parizu, dodao je ministar. Rojters podseća da je u Nemačku prošle godine došlo milion migranata, a da je u toj zemlji u porastu zabrinutost zbog njihovog prisustva posle napada koje su izveli tražioci azila.

Mahir Al-H. se, prema navodima saveznog državnog tužilaštva, najkasnije krajem septembra prošle godine priključio terorističkoj miliciji ID. On je prošao kratku obuku koja je obuhvatala rukovanje oružjem i eksplozivom. U oktobru iste godine se zajedno sa pomenutom dvojicom uputio na put ka Evropi sa terorističkim planovima u džepu.

ID im je izdao pasoše, a uz to su dobili visoke četvorocifrene sume u američkoj valuti, kao i mobilne telefone sa instaliranim komunikacionim programom.

Preko Turske i Grčke su trojica islamista došli lane u Nemačku. Njihovi konkretni planovi za napade, prema dosadašnjim saznanjima istrage, nisu poznati. Uhapšeni će biti izvedeni pred Savezni sud koji će im odrediti istražni pritvor zbog sumnje za članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online