Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.08.2016.
11:10
Tanjug, Vestionline A

Nemačka puna turskih špijuna?

Turska obaveštajna služba MIT u Zapadnoj Evropi navodno raspolaže sa oko 800 ljudi koji najvećim delom deluju u Nemačkoj, a poslanici u nemačkom parlamentu Bundestagu traže da se ti navodi provere, prenosi Dojče vele.

Reuters
Turci špijuniraju u Nemačkoj

Aktivnosti turske tajne službe MIT u Nemačkoj su izgleda mnogo veće i šire nego što je bilo poznato, piše list "Velt am zontag", nedeljno izdanje lista "Velt".

Citirajući jednog političara koji se bavi bezbednosnim pitanjima, a koji nije želeo da bude imenovan, list navodi da je MIT, kako se procenjuje, regrutovao još oko 6.000 saradnika i tako formirao jedinstvenu i gustu nadzornu mrežu. 

Tako na jednog agenta ili informanta dolazi 500 građana u Nemačkoj s turskim poreklom, dodaje "Velt am Zontag", ističući da čak ni zloglasnoj DDR-ovoj tajnoj policiji Štazi nije polazilo za rukom da u Zapadnoj Nemackoj angažuje vojsku agenata sličnih razmera. 

List piše da su špijunske akcije usmerene uglavnom protiv Kurda, Alevita i pristalica pokreta Fetulaha Gulena, a svi oni su javni glavni neprijatelji AKP, stranke turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. 

Oni su u fokusu interesovanja MIT.     

Čast je biti turski špijun

Stručnjak za tajne službe Erih Šmit-Enbom je rekao da Nemačka sebi ne sme da dopusti takve špijunske akcije od jedne NATO članice. 

Kako kaže, u slucaju aktivnosti MIT, već "odavno se više ne radi o standardnom obaveštajnom razjašnjenju, već o obaveštajnoj represiji". 

Prema navodima Šmit-Enboma, turska tajna služba brojnim oficirima dodeljuje lažne identitete i prividno ih raspodeljuje da rade, recimo, u turističkim agencijama, turskim bankama ili preduzećima. 

Kako mnogi Turci smatraju da je čast raditi za tajnu službu, a pored toga i ne koštaju mnogo, nemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka jedva da i sazna za to, kaže taj stručnjak. 

Dojče vele piše da će zbog navoda o tolikom broju turskih agenata u Nemačkoj, Parlamentarni kontrolni odbor Bundestaga tu temu staviti na dnevni red odmah po završetku letnje stanke parlamenta.    

Poslanik Zelenih u Bundestagu Hans-Kristijan Štrebele je rekao da se radi o "neverovatnim tajnim aktivnostima" MIT, te da Služba za zaštitu ustavnog poretka, nemačka obaveštajna služba BND i policija pod hitno moraju da provere svoju saradnju s Turskom.
    

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online