Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.08.2016.
03:14
B. Božin - Vesti A

Olako puštanje terorista

Vest o tome da je osuđeni šef islamističke Zauerland grupe, 36-godišnji Fric G, pušten na uslovnu slobodu, prošla je gotovo neprimećeno u Nemačkoj. Terorista je, kako je to na suđenju dokazano, prošao obuku u Pakistanu i vratio se u zemlju sa namerom da napravi masakr i ubije što je moguće više "nevernika", a u te svrhe je zajedno sa tri saučesnika kupio 12 buradi hemikalija za pravljenje bombi koje je planirao da postavlja po restoranima, diskotekama, aerodromima i kasarnama u više nemačkih gradova. On je pušten sa robije pre isteka kazne od 12 godina zatvora, na koju je osuđen 2007. godine.

Youtube/TimesofIsrael
Teško dokazati zločine terorista dok su u inostranstvu

Iako je oslobađanje opasnog islamiste u skladu sa paragrafom 57 kaznenog zakona koji predviđa da osuđeni na manje od 15 godina mogu da budu pušteni na slobodu pošto odleže dve trećine kazne, ukoliko "više ne ugrožavaju bezbednost zajednice", nemački listovi se pitaju kako je moguće da to važi za nekoga ko je planirao da ubija "što je moguće više ljudi"! I uprkos uveravanja koje je Fric G. dao preko svog advokata Dirka Udena da zbog njega "niko ne mora više da brine" i da "definitivno više nije opasnost za unutrašnju bezbednost"!

List "Bild" je saznao da je odluka doneta na osnovu procene dvojice sudskih veštaka - jednog psihijatra i jednog stručnjaka za islam, koji su tvrdili da opasnost od Frica G. više ne postoji. On će i dalje biti pod prismotrom i imati obavezu da izbegava određene lokacije i osobe, navodi se u dokumentu o oslobađanju.

Blaga kazna "pokajniku"

Ajub B. iz Celea otišao je 2014. godine u Siriju i pridružio se Islamskoj državi. Tamo se bavio internet propagandom, vozio sanitetsko vozilo, a u Iraku je i učestvovao u borbama. Umesto maksimalnih 10 godina, dobio je samo četiri godine i tri meseca zatvora, jer je na suđenju tvrdio da se kaje!

Nemački zakoni predviđaju duge vremenske kazne samo u slučaju ubistva, a teroristima je tako nešto teško dokazati sve dok su u inostranstvu, tako da, ukoliko se vrate u zemlju, može da im bude suđeno samo zbog članstva u terorističkoj organizaciji (kazna je od jedne do 10 godina zatvora) i eventualno zbog posedovanja oružja (do pet godina), tako da se već posle par godina ponovo nalaze na slobodi.

Pojedini eksperti za islam, kao Ralf Gadban, smatraju da je neodrživa situacija da je teroristima dovoljno kratko izvinjenje pred sudijom kako se kaju zbog toga što su otišli da ubijaju, pa da im budu oproštene godine kazne.

Ne brine za ljude

Vehabija Halil D. iz Oberurzela imao je u podrumu pripremljenu bombu, dva pištolja, delove automatske puške i 300 metaka, kao i dva noža. Aprila 2015. godine uhapsili su ga specijalci SEK. Međutim, tužilac nije mogao da dokaže da je imao planove za konkretne napade. U toku suđenja vikao je "Islam ne dozvoljava da brinem za ljude". Osuđen je na dve i po godine.

- Primena najdužih mogućih kazni trebalo bi da odvrati potencijalne nove članove - kaže Gadban.

- Oni nemaju nikakav strah od ovdašnjih zakona, ni respekt prema policiji i sudovima. Čudi me da država ne koristi čak ni ona pravna sredstva koja ima: umesto da konsekventno zatvara sve džamije u kojima se otvoreno poziva na nasilje i proganja one koji to čine, ona im dozvoljava da se sakrivaju iza svojih navodnih "verskih sloboda" - naglašava ovaj stručnjak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online