Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.08.2016.
16:10
Tanjug, Vestionline A

Nooskop misterija: Čudna naprava nove Putinove desne ruke

Anton Vaino, novi generalni sekretar ruskog predsednika Vladmira Putina, izazvao je veliku pažnju svetske javnosti – time što se o njemu malo šta zna.

Reuters
Putin i Anton Vaino

BBC navodi da Vaino ranije tokom karijere nije davao intervjue, da njegova biografija malo toga otkriva, kao i da je tokom godina službe u Kremlju polako napredovao.

Ipak, kako se navodi, istraživanje o njemu koje je sproveo ruski ogranak BBC-ja otkriva intrigantne detalje.

Izveštaji navode da je magistrirao ekonomiju i da je nauci doprineo brojnim naučnim publikacijama. 

Prvi put spomenuo napravu pre 4 godine

Osim toga, 2012. godine u žurnalu pod nazivom "Ekonomija i pravo" objavljen je tekst autora potpisanog kao "AK Vaino" za kojeg se veruje da je upravo Putinov novi čovek od poverenja. 

Naslov teksta: "Kapitalizacija budućnosti". 

Napisan stručnim jezikom, za koji mnogi stručnjaci ističu da je gotovo nemoguće razumeti, uz brojne tabele, tekst govori o novim načinima organizovanja i razumevanja društva, piše BBC. 

Vaino navodi da su ekonomija i društvo postali suviše kompleksni za rukovođenje u tradicionalnom smislu i da je vladama potreban novi način njihovog regulisanja i kontrolisanja. 

U tekstu se opisuje nova naprava nazvana "nooskop" koji može da prodre u globalnu svest i registruje promene u biosferi i ljudskoj aktivnosti. 

Da li ta takva naprava zaista postoji? Čemu služi? Da li je Vaino zaista ozbiljan u tekstu? 

Niko ne zna da li postoji

Ruski BBC došao je do Viktora Sarajeva, nagrađivanog ekonomiste i biznismena koji je koautor brojnih tekstova sa Vainom. 

On "nooskop" opisuje kao "napravu koja skenira odnose između ljudi, predmeta i novca" i ističe da je ona izum sličnog značaja kao teleskop i mikroskop. Ipak, nije bio tako pričljiv kada je reč o tome da li ona zaista postoji ili je tek razvijaju. 

S druge strane, ruski akademici izrazili su dubok skepticizam prema teorijama i rešenjima koje predlažu Vaino i njegovi saradnici. 

Naprava je mitološko biće

- Nema nauke u ovome - kaže profesor filozofije na Visokoj školi ekonomije u Moskvi Simon Kordonski. 

Prema njegovim rečima, Vainov tekst sadrži "mitološke hipoteze" o budućnosti koje su pritom u suprotnosti sa stvarnim progresivnim idejama koje su istražili ruski reformski ekonomisti prve generacije u godinama posle pada SSSR. 

Utopija ili ne?

Drugi profesor sa istog instituta, Vitalij Kurenji, kaže da ukoliko procenimo tekst po njegovom značenju "bez bilo kakve sumnje imamo razloga za brigu". 

- To predstavlja utopijsku ideju koja nema veze sa naukom. Promoviše neku vrstu sistema vlasti koji visoki zvaničnici treba da nametnu građanima - navodi on. 

BBC tu ističe da gledano sa te perspektive Vainove teorije dobijaju više smisla, kao i da mogu da budu deo obrasca koji se tokom protekle decenije pojavio u ruskoj politici kada je Putin odlučio da preuzme kontrolu posle haosa tokom devedesetih. 

Neki ga takođe porede sa pristupom jednog od Vainovih prethodnika - bivšeg Putinovog savetnika i zamenika premijera Vladislava Surkova. 

Nooskop za bolju budućnost

Jedan od ruskih političara Surkova je nazvao čovekom koji upravlja iz senke i koji je privatizovao politički sistem. Osim toga, Surkov se navodi kao tvorac teorije u "kontrolisanoj demokratiji" kojom trenutno Putin u Rusiji vlada bez konkurenata, piše BBC. 

Takođe, Surkova su smatrali za stručnjaka za manipulaciju informacijama. 

Ukoliko su naučnik AK Vaino i Anton Vaino, generalni sekretar, ista osoba, kao što mnogo Rusa veruje, onda će naredni meseci pokazati da li "nooskop" zaista može da obezbedi "bolju budućnost", zaključuje BBC.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online