Petak 19.08.2016.
16:10
Tanjug, Vestionline

Nooskop misterija: Čudna naprava nove Putinove desne ruke

Reuters
Putin i Anton Vaino

BBC navodi da Vaino ranije tokom karijere nije davao intervjue, da njegova biografija malo toga otkriva, kao i da je tokom godina službe u Kremlju polako napredovao.

Ipak, kako se navodi, istraživanje o njemu koje je sproveo ruski ogranak BBC-ja otkriva intrigantne detalje.

Izveštaji navode da je magistrirao ekonomiju i da je nauci doprineo brojnim naučnim publikacijama. 

Prvi put spomenuo napravu pre 4 godine

Osim toga, 2012. godine u žurnalu pod nazivom "Ekonomija i pravo" objavljen je tekst autora potpisanog kao "AK Vaino" za kojeg se veruje da je upravo Putinov novi čovek od poverenja. 

Naslov teksta: "Kapitalizacija budućnosti". 

Napisan stručnim jezikom, za koji mnogi stručnjaci ističu da je gotovo nemoguće razumeti, uz brojne tabele, tekst govori o novim načinima organizovanja i razumevanja društva, piše BBC. 

Vaino navodi da su ekonomija i društvo postali suviše kompleksni za rukovođenje u tradicionalnom smislu i da je vladama potreban novi način njihovog regulisanja i kontrolisanja. 

U tekstu se opisuje nova naprava nazvana "nooskop" koji može da prodre u globalnu svest i registruje promene u biosferi i ljudskoj aktivnosti. 

Da li ta takva naprava zaista postoji? Čemu služi? Da li je Vaino zaista ozbiljan u tekstu? 

Niko ne zna da li postoji

Ruski BBC došao je do Viktora Sarajeva, nagrađivanog ekonomiste i biznismena koji je koautor brojnih tekstova sa Vainom. 

On "nooskop" opisuje kao "napravu koja skenira odnose između ljudi, predmeta i novca" i ističe da je ona izum sličnog značaja kao teleskop i mikroskop. Ipak, nije bio tako pričljiv kada je reč o tome da li ona zaista postoji ili je tek razvijaju. 

S druge strane, ruski akademici izrazili su dubok skepticizam prema teorijama i rešenjima koje predlažu Vaino i njegovi saradnici. 

Naprava je mitološko biće

- Nema nauke u ovome - kaže profesor filozofije na Visokoj školi ekonomije u Moskvi Simon Kordonski. 

Prema njegovim rečima, Vainov tekst sadrži "mitološke hipoteze" o budućnosti koje su pritom u suprotnosti sa stvarnim progresivnim idejama koje su istražili ruski reformski ekonomisti prve generacije u godinama posle pada SSSR. 

Utopija ili ne?

Drugi profesor sa istog instituta, Vitalij Kurenji, kaže da ukoliko procenimo tekst po njegovom značenju "bez bilo kakve sumnje imamo razloga za brigu". 

- To predstavlja utopijsku ideju koja nema veze sa naukom. Promoviše neku vrstu sistema vlasti koji visoki zvaničnici treba da nametnu građanima - navodi on. 

BBC tu ističe da gledano sa te perspektive Vainove teorije dobijaju više smisla, kao i da mogu da budu deo obrasca koji se tokom protekle decenije pojavio u ruskoj politici kada je Putin odlučio da preuzme kontrolu posle haosa tokom devedesetih. 

Neki ga takođe porede sa pristupom jednog od Vainovih prethodnika - bivšeg Putinovog savetnika i zamenika premijera Vladislava Surkova. 

Nooskop za bolju budućnost

Jedan od ruskih političara Surkova je nazvao čovekom koji upravlja iz senke i koji je privatizovao politički sistem. Osim toga, Surkov se navodi kao tvorac teorije u "kontrolisanoj demokratiji" kojom trenutno Putin u Rusiji vlada bez konkurenata, piše BBC. 

Takođe, Surkova su smatrali za stručnjaka za manipulaciju informacijama. 

Ukoliko su naučnik AK Vaino i Anton Vaino, generalni sekretar, ista osoba, kao što mnogo Rusa veruje, onda će naredni meseci pokazati da li "nooskop" zaista može da obezbedi "bolju budućnost", zaključuje BBC.

2024 © - Vesti online