Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.08.2016.
13:10
Tanjug A

Bajden izazvao buru svojim komentarom: Drzak i arogantan

Nedavna primedba američkog potpredsednika Džozefa Bajdena da su SAD pisale japanski ustav iznenadila je neke u Japanu, javlja AP. U popularnoj kolumni nacionalnog japanskog lista "Asahi" ove nedelje je ocenjeno da je Bajdenov komentar "bez presedana po neosetljivosti" i da bi se "čak mogao smatrati drskim i arogantnim".

Reuters
Naljutio Japance: Džo Bajden

Bajden, koji se u ponedeljak pojavio na predizbornom skupu sa demokratskom kandidatkinjom za predsednika SAD Hilari Klinton, napao je republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa zbog izjave da će Japan možda morati da razmotri mogućnost opskrbljivanja nuklearnim oružjem u budućnosti.

- Zar on ne razume da smo mi pisali japanski ustav kako bismo stavili do znanja da oni ne mogu da budu nuklearna sila - rekao je tada Bajden, navodi američka agencija.

Novinar i pisac Hiro Aida smatra da Bajdenovu primedbu čini neosetljivom trenutak u kojem je izneta, jer je potpredsednik SAD to rekao u momentu kada vladajuća partija pod premijerom Šinzom Abeom počinje pokušaje da preispita ustav.

- Mislili smo da je samo Tramp neosetljiv... Ovo nije tema o kojoj bi Bajden trebalo da javno govori u politici - kaže Aida, koji je u Japanu nedavno objavio knjigu o "fenomenu zvanom Tramp".

Nije tajna da su američke snage koje su okupirale Japan posle Drugog svetskog rata sastavile nacrt japanskog ustava, mada su japanski stručnjaci učestvovali u reviziji i menjanju teksta pre nego što je usvojen, podseća AP.

U japanskom ustavu iz 1947. godine ne pominje se nuklearno oružje, mada se navodi da Japan "odustaje od rata kao suverenog prava zemlje".

Japanska nuklearna politika rukovodi se sa tri načela koja je tadašnji premijer Eisaku Sato proglasio 1967, a to je da ne poseduje, ne proizvodi i ne dozvoljava uvođenje nuklearnog oružja u zemlju, u skladu sa ustavom.

Mnogi Japanci su prihvatili posleratni ustav koji je Japan sedam decenija vodio kroz period mira i relativnog prosperiteta, mada neki konzervativci odavno kritikuju ustav za koji kažu da su Japanu nametnuli ratni pobednici, zaključuje američka agencija.

POVEZANE VESTI

Subota 20.08.2016. 23:32
Џозеф Бајден, човјек који је Србију 90-их описивао као фаш-истичку државу која је против свих у окружењу, позивао да се бомбардује Београд и разруше сви мостови на Дрини и униште складишта горива по Србији, те исте Србе 1993. називао "неписменим дегенерицима, уб-ицама беба, касапима и силоватељима", тај исти Бајден који се залагао да на Балкан дођу амерички војници како би на КиМ, ши-птари били заштићени......тај исти Бајден је дочекан са хлебом и сољу по старом српском обичају као да је драги гост....?! Код мене је овај гест и његова посјета изазвао мучнину у желуцу због свих жртава и невино пострадалих 1999. од стране његове зло-чиначке солдатеске...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online