Četvrtak 18.08.2016.
13:10
Tanjug

Bajden izazvao buru svojim komentarom: Drzak i arogantan

Reuters
Naljutio Japance: Džo Bajden

Bajden, koji se u ponedeljak pojavio na predizbornom skupu sa demokratskom kandidatkinjom za predsednika SAD Hilari Klinton, napao je republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa zbog izjave da će Japan možda morati da razmotri mogućnost opskrbljivanja nuklearnim oružjem u budućnosti.

- Zar on ne razume da smo mi pisali japanski ustav kako bismo stavili do znanja da oni ne mogu da budu nuklearna sila - rekao je tada Bajden, navodi američka agencija.

Novinar i pisac Hiro Aida smatra da Bajdenovu primedbu čini neosetljivom trenutak u kojem je izneta, jer je potpredsednik SAD to rekao u momentu kada vladajuća partija pod premijerom Šinzom Abeom počinje pokušaje da preispita ustav.

- Mislili smo da je samo Tramp neosetljiv... Ovo nije tema o kojoj bi Bajden trebalo da javno govori u politici - kaže Aida, koji je u Japanu nedavno objavio knjigu o "fenomenu zvanom Tramp".

Nije tajna da su američke snage koje su okupirale Japan posle Drugog svetskog rata sastavile nacrt japanskog ustava, mada su japanski stručnjaci učestvovali u reviziji i menjanju teksta pre nego što je usvojen, podseća AP.

U japanskom ustavu iz 1947. godine ne pominje se nuklearno oružje, mada se navodi da Japan "odustaje od rata kao suverenog prava zemlje".

Japanska nuklearna politika rukovodi se sa tri načela koja je tadašnji premijer Eisaku Sato proglasio 1967, a to je da ne poseduje, ne proizvodi i ne dozvoljava uvođenje nuklearnog oružja u zemlju, u skladu sa ustavom.

Mnogi Japanci su prihvatili posleratni ustav koji je Japan sedam decenija vodio kroz period mira i relativnog prosperiteta, mada neki konzervativci odavno kritikuju ustav za koji kažu da su Japanu nametnuli ratni pobednici, zaključuje američka agencija.

2024 © - Vesti online