Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.08.2016.
13:58
Tanjug A

Gulen: Vratiću se u Tursku ako...

Turski sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u SAD, poručio je u autorskom tekstu koji je objavio pariski dnevnik "Mond" da traži nezavisnu međunarodnu istragu o neuspelom pokušaju puča u Turskoj.

Reuters
Označen kao najveći neprijatelj Turske: Fetulah Gulen

Gulen, koga turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužuje da stoji iza propalog pokušaja pokuča izvedenog 15. jula u Ankari, porekao je bilo kakvu umešanost u zaveru i pozvao na formiranje međunarodne komisije za istragu o pokušaju puča, prenosi "Mond".

- Ukoliko se ustanovi da je makar deseti deo optužbi protiv mene opravdan, obećavam da ću se vratiti u Tursku i izdržavati najtežu kaznu - poručio je Gulen u tekstu, obećavši punu saradnju sa turskim vlastima.

Turski sveštenik, koji živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999, u tekstu za francuski list osuđuje autoritarna skretanja turskih vlasti i traži povratak demokratiji.

Osvrnuvši se na optužbe Ankare u vezi sa planiranjem puča koje su usmerene protiv njegovog pokreta Hizmet, Gulen kaže da, ako su pojedini simpatizeri tog pokreta i bili pod uticajem intervencionističkih tendencija vojske, u šta on sumnja, njihove greške se ne mogu pripisati celom pokretu.

- Niko, ni ja niti bilo ko drugi, nije iznad prava. Želim da svi krivci, kog god da su opredeljenja, budu osuđeni na kazne koje zaslužuju u okviru pravednog procesa. Međutim, od oktobra 2014. pravosudni sistem je pod kontrolom vlasti i verovatnoća da proces bude pravedan je skoro nulta. Zato pozivam na osnivanje međunarodne komisije i najavljujem da ću prihvatiti njene zaključke - istakao je Gulen.

On primećuje da žrtve "lova na veštice" u Turskoj, stotine hiljada pojedinaca koji su smenjeni sa radnih mesta zbog sumnji vlasti u vezi sa organizovanjem puča, proživljavaju pravu humanitarnu dramu.

- Šta hoće vlada? Da izgladni te ljude koji više ne mogu da se bave svojim poslom i ne mogu da napuste teritoriju na kojoj žive? Kakva je uopšte razlika u odnosu na predgenocidne mere evropske istorije? - pita se Gulen u tekstu za francuski list.

Turska traži od SAD da izruče Gulena, a šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je danas na konferenciji za novinare u Ankari rekao da je dobio "pozitivne signale" od SAD u vezi sa tim zahtevom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.08.2016. 00:10
Nezavisnu međunarodnu istragu? Poput one na Kosovu pred bombardovanje, da vas podsetim "slucaj Racak", Nezavisna medjunarodna istraga je utvrdila da je pocinjen zlocin nad civilima i onda je po hitnom postupku jedna suverena zemlja brutalno bombardovana (i pritom je ub-ijeno vise civila nego za prethodnih deset godina na Kosovu), da bi tek nakon 10-ak godina doktori, specijalisti, istrazivaci, jedan po jedan poceli javno da govore kako nije bilo bas sve tako kako je tada receno... Takva nezavisna međunarodna istraga? Neka hvala... Bolje onda kao u srednjem veku, jaci slabijeg tlaci i kraj price, a ne ovako u ovom modernom dobu, jaci slabijeg tlaci ali ucini jos da se potlaceni oseca krivim zbog toga... P.S. Nije slucaj Racak jedini, setimo se Iraka koji je kompletno razrusen u potrazi za nuklearnim naoruzanjem, setimo se Libije, setimo se Sirije... Pokusali su i u Iranu ali Iran je malo tvrd orah, ima i on batinu, kao i Severna Koreja, mala zemlja, ne slazem se sa njihovim sistemom ali njih niko ne dira, zasto? Zato sto imaju i oni cime da se brane. Zasto niko ne prigovara Kini zbog vise situacija u kojima se ugrozavaju ljudska prava, ne smeju eto zasto. Zasto je S. Arabiji sve dozvoljeno? Jer medjunarodna zajednica poznaje samo jezik novca a oni imaju novac. Voleo bih da ljudi shvate da nismo mnogo odmakli od srednjeg veka, i ne smeta meni to sto me jaci bije i pljacka nego sto mu to nije dovoljno nego onako sadisticki zeli da se osecam ponizeno. Bolji je bio srednji vek!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online