Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.08.2016.
16:45
Politika, Vestionline A

Hoće li se raspasti Ukrajina?

Mađari, Rusini, Poljaci i Rumuni sve su nezadovoljniji položajem svog stanovništva u Ukrajini i spremni su da učine mnogo kako bi pritisli Kijev da im da autonomiju i vrati imovinu, smatraju stručnjaci.

Reuters
Ukrajinski narod je veoma podeljen

Položaj Ukrajine, podeljene države u kojoj se još uvek gine od sporadične minobacačke i pešadijske vatre, u kojoj je sprovođenje odredaba sporazuma iz Minska zamrznuto u razmimoilaženju shvatanja redosleda poteza – postaje sve gori.

Pored ekonomskog sunovrata, Ukrajina je ostala zaglavljena u građanskom ratu usred želje dela stanovništva da se pridruži EU i NATO-u. Nije u pitanju samo podela na istočnu (prorusku) i zapadnu Ukrajinu, nego postoje i problemi sa statusom manjina i teritorijama na kojima žive.

U Zakarpatju, najzapadnijem delu Ukrajine, živi između 150.000 i 200.000 Mađara. Većina njih već ima mađarske pasoše i dvojno državljanstvo. Ovi Mađari su, posle Ukrajinaca, druga najveća grupa stanovništva u tom području. 

Osim što zakarpatski Mađari i Rusini nisu hteli da učestvuju u građanskom ratu u Ukrajini, Kijev se prošle godine suočio sa još jednim zahtevom: zakarpatski Rusini su tražili da budu priznati kao narodnost i da dobiju autonomiju. Oni su se pozvali na referendum iz 1991. godine, kada se i Ukrajina odvojila od SSSR-a, a oko 80 odsto Rusina tada nije htelo da ostane u sastavu ove države. 

Zakarpatski region se poslednji pridružio Ukrajini, nakon raspada Sovjetskog Saveza. Prvo je bio deo Mađarske, zatim Austrougarske imperije, pa deo Čehoslovačke do 1945. godine, a onda ga je Josif Visarionovič Staljin posle Drugog svetskog rata prisajedinio sovjetskoj Ukrajini. Poznato je da je ovaj mali region na samom zapadu Ukrajine i ekonomski i geostrateški značajan za Kijev. U njemu se nalaze ključni gasovodi kroz koje ruski gas ide u Evropu, a odvija se i veliki promet krijumčarene robe iz EU u Ukrajinu i obrnuto.

Strah od raspada Ukrajine za sadašnje rukovodstvo je tim veći što je ova država tokom prošlog veka znatno proširila svoje nekadašnje republičke granice, na račun Poljske (Zapadna Ukrajina), Čehoslovačke (Zakarpatje), Rumunije (Bukovina i Besarabija, gde ima jakih separatističkih tendencija u regionu Odese), i Rusije (Krim), a izgubila je okrug Taganrog, koji je otišao u Rusiju 1925. godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2016. 20:01
Nije Moki, nije. Svi će uzeti svoje a odesa, Harkov, kijev i ostatak se priključuje Rusiji. NATO ih je razbio, opljačkao i čim Bajdenov sin bude shvatio da gasa i nafte više nema nikom preko Ukrajune, otiči će a Ukrajina se potpuno raspada. Platiće Ukri cio ceh koji su napravili sa NATO gusarima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online